
Nasiona rzeżuchy - uprawa ogrodowa czy doniczkowa? Wyjaśniamy zasady!
Jest wiele powodów, dla których naprawdę warto zacząć uprawiać zioła. Są one zarówno roślinami leczniczymi oraz przyprawowymi, jak i pachnącymi ozdobami ogrodów i balkonów.
Poprawiają smak potraw, a zarazem oczyszczają organizm i poprawiają trawienie. Najwięcej substancji odżywczych mają świeże zioła, dlatego warto uprawiać je w ogródku, na balkonie lub parapecie kuchennym.
Warto zapoznać się z leczniczymi właściwościami ziół i wybrać najlepsze dla siebie. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach ziół, przygotowując się do ich uprawy.
W Polsce uprawia się ok. 60 gatunków roślin zielarskich, a ich kształt, wielkość i zabarwienie wykazują dużą różnorodność w zależności od konkretnego gatunku. Masa 1000 nasion może wynosić od 0,05 g do nawet 10 g, w zależności od gatunku.
Aby nasiona szybko kiełkowały, potrzebują warunków zbliżonych do naturalnych. Dodatkowo niektóre zioła (jak miłorząb japoński czy wawrzyn szlachetny) wymagają przed siewem zabiegu skaryfikacji nasion, inne (jak arcydzięgiel, nawłoć pospolita, naparstnica purpurowa czy fiołek pachnący) – zabiegu stratyfikacji nasion. Kiełkowanie trwa zazwyczaj 10-14 dni, ale okres ten jest inny u różnych gatunków roślin.
Nasiona są jedyną metodą rozmnażania ziół jednorocznych. Po kwitnieniu wydają one nasiona późnym latem, a potem zamierają. Z nasion rozmnaża się też zioła dwuletnie, które w pierwszym roku wydają tylko liście, a w drugim kwiaty i potem nasiona.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl