Nasiona bazylii - o czym należy pamiętać przed zakupem?

Nasiona i liście bazylii Nasiona bazylii

Bazylia pospolita należy do najstarszych roślin przyprawowych o leczniczych właściwościach. Cała roślina wydziela charakterystyczny korzenno-cynamonowy zapach. To roślina miododajna, z tego powodu zaleca się jej uprawę w pobliżu pasieki. Jest nieodłącznym elementem potraw z pomidorów, powszechnie używana jest do produkcji pesto i różnego rodzaju sosów.

Bazylia pospolita jest najczęściej sprzedawanym w sklepach gatunkiem bazylii przyprawowej, najlepiej smakuje jednak z własnej uprawy. Może stanowić niezwykle aromatyczną ozdobę naszego ogrodu, jest też doskonałą rośliną doniczkową. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach bazylii, przygotowując się do jej uprawy.           

Wygląd nasion

Owocem bazylii jest rozłupnia rozpadająca się na cztery łupki. Każda rozłupka ma długość ok. 2 mm i szerokość ok. 1 mm. Najczęściej są okrągłego lub lekko jajowatego kształtu i ciemnobrązowej lub czarnej barwy. Rozłupki stanowią cenny materiał siewny. Nasiona zwilżone wodą pokrywają się śluzem.

Masa 1000 nasion

Masa 1000 nasion bazylii wynosi 1,2-1,8 g. W 1 g materiału siewnego znajduje się 500-900 nasion.

Zdolność kiełkowania

Optymalna temperatura kiełkowania nasion wynosi 20-25° C, ale nasiona najlepiej kiełkują w temperaturze do 30o C. Kiełkowanie nasion bazylii trwa zwykle 5-10 dni, wszystkie wschody powinny nastąpić po dwóch tygodniach. Należy pamiętać, by w okresie kiełkowania oszczędnie podlewać roślinę, aby nie dopuścić do gnicia siewek.

Kiedy i jak siać nasiona?

Uprawa bazylii możliwa jest zarówno z wysiewu nasion wprost do gruntu, jak i z wysadzania z rozsady. W związku z dość dużymi wymaganiami cieplnymi bazylii zaleca się wysiewać ją do doniczek lub produkować rozsadę w inspekcie, by skrócić okres jej wegetacji.

W uprawie w rozsady wysiew nasion do pojemników lub inspektu czy folii zaleca się wczesną wiosną, od połowy marca do połowy kwietnia, na głębokość 0,5-1 cm. Następnie przykrywa się je perlitem lub wermikulitem i umieszcza w pomieszczeniu w temperaturze ok. 20o C. Doniczki lub pojemniki z siewkami należy ustawić w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Przyjmuje się, że na obsadzenie 10 m2 wystarczy wysiać 1-2 g nasion, a więc na obsadzenie 1 hektara plantacji potrzeba 1-2 kg nasion.

Jeśli siewki wzejdą zbyt gęsto, zaleca się pikowanie w rozstawie 4 x 4 cm lub 5 x 5 cm do innego pojemnika lub do inspektu. Od dnia siewu należy je cieniować, ponieważ wschody nasion są wtedy bardziej wyrównane. Z reguły produkcja rozsady trwa ok. 8 tygodni. Przed wysadzaniem roślin rozsadę należy zahartować.

Wysadzenie sadzonek do gruntu następuje ok. 15 maja, w momencie, gdy minie zagrożenie przymrozkami. Sadzonki powinny mieć wysokość 10-12 cm i posiadać 4-5 par liści. Ważne jest, by sadzić je na taką samą głębokość, na jaką rosły wcześniej, nie zawijać ich korzeni i dobrze ugniatać ziemię przy szyjkach korzeniowych. Optymalna rozstawa wynosi 20-25 x 40 cm. Dla lepszego wykorzystania ziemi można zastosować współrzędną uprawę bazylii, wysiewając przed jej wysadzeniem sałatę lub rzodkiewkę w międzyrzędziach.

W cieplejszych regionach możliwy jest siew nasion wprost do gruntu. Decydując się na uprawę bazylii tą metodą, istotne jest by wybrać moment, kiedy temperatura nocą nie spada poniżej 13o C. Optymalny termin to przełom kwietnia i maja. Nasiona sieje się płytko, na głębokość 0,5-1 cm, w rzędach co 40 cm i przykrywa cienką warstwą ziemi. Najbardziej wonne zioła, takie jak bazylia, zaleca się siać na nasłonecznionym stanowisku, ponieważ wtedy tworzą najwięcej esencjonalnych olejków eterycznych, ale dobrze rosną również w półcieniu. 

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki