Nasiona bobu - wyjaśniamy, jak i kiedy je siać i zbierać!

Strąki bobu z nasionami Strąki bobu z nasionami

Bób należy do jednej z najstarszych roślin uprawnych. Mimo to uprawa bobu w naszym kraju jest jeszcze mało rozpowszechniona. Obecnie podstawowym kierunkiem użytkowania bobu jest wykorzystanie świeżych nasion w fazie tożsamości mlecznej do bezpośredniej konsumpcji, a także jako surowca do mrożenia i konserwowania.

Mniejsze znaczenie mają suche nasiona, które mogą być wysokobiałkowym składnikiem wielu zdrowych dań. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach bobu, przygotowując się do jego uprawy.

Wygląd nasion

Owocem bobu jest duży strąk wyścielony od wewnątrz białą, gąbczastą tkanką. Zawiera on w sobie przeciętnie od 3 do 5 nasion o długości 0,7-3 cm i szerokości 1,2-2,4 cm. Są one duże i spłaszczone, ale dokładny kształt, zabarwienie i wielkość są cechami odmianowymi. Mogą mieć nieregularnie jajowaty kształt, być owalne lub nerkowate.

Ich barwa może być zielona, biała, fioletowa i czarna. Co ciekawe, nasiona o barwach jasnych z wiekiem ciemnieją. Nasiona w fazie dojrzałości mlecznej są koloru mlecznobiałego lub jasnozielonego, w zależności od cech odmianowych, natomiast suche nasiona mają barwę kremowobiałą lub zielonkawą. 

Masa 1000 nasion

Masa 1000 nasion bobu wynosi 550-2500 g. W 1 g materiału siewnego znajduje się 0,4-1,8 nasion.

Zdolność kiełkowania

Nasiona kiełkują zwykle po 10-12 dniach. Minimalna temperatura kiełkowania nasion bobu wynosi 0,4C, a optymalna temperatura utrzymuje się na poziomie 3-4o C. Siewki bobu wytrzymują obniżenie temperatury do -4o C. Wschody następują przy temperaturze 3-17o C. Optymalna temperatura wzrostu roślin wynosi 18-22o C.  

Kiedy i jak siać nasiona?

Bób najczęściej uprawiany jest z siewu bezpośrednio na miejsce stałe. Wczesny siew bobu na przełomie marca i kwietnia gwarantuje lepsze i bardziej równomierne wschody. Opóźnienie siewu o cztery tygodnie skutkuje obniżeniem plonu w fazie dojrzałości mlecznej nawet o 50%. Sposób siewu i dokładna rozstawa uzależnione są od wielkości plantacji.

W uprawie amatorskiej bób wysiewa się gniazdowo po 2-4 nasiona co 20-40 cm. W uprawie towarowej najlepiej wysiewać bób w rzędy co 40-60 cm, zachowując odległość między roślinami wynoszącą 10-15 cm, lub gniazdowo po 2-4 nasiona co 15-30 cm. W obu przypadkach głębokość siewu powinna wynosić 6-12 cm, w zależności od wielkości nasion. Norma siewu waha się od 200 do 400 kg/ha i jest uzależniona od masy 1000 nasion i wzrostu danej odmiany.

Możliwa jest również uprawa bobu z rozsady produkowanej w inspekcie. Nasiona wysiewa się wtedy do inspektów od połowy lutego, a rozsadę wysadza n polu pod koniec marca. Jest to mniej popularna metoda, ponieważ wymaga większych nakładów pracy, pozwala jednak na otrzymanie większych i szybszych o ok. 14 dni plonów.

Natomiast bób w uprawie na nasiona sieje się rzędowo w rozstawie 40 x 10-12 cm lub punktowo po 3-4 nasiona w rozstawie 40 x 20-25 cm. Głębokość siewu powinna wynosić 6-8 cm. Zalecana norma wysiewu na hektar wynosi 220-320 kg nasion.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki