Bób Jankiel Biały – plenna odmiana o wyśmienitych w smaku nasionach
Zobacz także
Jankiel Biały należy do najwyżej cenionych odmian bobu – jego uprawa jest dosyć łatwa, plon zazwyczaj okazuje się duży, a nasiona są tak smaczne, że najchętniej spożywa się je bezpośrednio.
Opis
Z odmiany tej wywodzą się rośliny średnio wczesne, zbioru plonu można więc dokonać zazwyczaj w ok. 80–90 dni od momentu wysiania nasion. Ich łodygi są raczej wysokie, ponieważ mogą dorosnąć do ok. 1,2 m. Jedna roślina wytwarza od 8 do 10 strąków o długości 12–15 cm, przy czym w każdym z nich mieści się od 3 do 5 nasion. Co ciekawe, gdy ziarna są jeszcze świeże, mają kolor zielony, natomiast po wyschnięciu stają się beżowe.
Uprawa
Aby uprawa opisywanej odmiany udała się jak najlepiej, należy wysiać nasiona nieco wcześniej niż zazwyczaj, czyli pod koniec marca. Poza tym gleba na wybranym stanowisku powinna zostać uprzednio głęboko uprawiona, ponieważ materiał siewny musi znaleźć się na głębokości co najmniej 4 cm. Trzeba też pamiętać, że odległość między nasionami w rzędzie powinna wynosić od 10 do 25 cm, a między samymi rzędami – od 30 do 50 cm. Nie wolno także zapomnieć o odpowiednim ugnieceniu gleby, ponieważ w innym wypadku bób będzie mieć zły dostęp do wody, której bardzo potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Gdy wszystkie warunki zostaną spełnione, nasiona będą kiełkować już po ok. 10 dniach.
Zastosowanie
Ponieważ jego strąki dojrzewają równomiernie, a dorodne nasiona są niezwykle łatwe do wydobycia, bób Jankiel Biały cieszy się dużą popularnością na rynku warzyw świeżych. Poza tym duże plony (8–10 t/ha), które można z niego uzyskać, pozwalają na szerokie zastosowanie tej odmiany w przetwórstwie. Niebagatelne znaczenie ma fakt, że konsumenci wysoko cenią smak jej ziaren.
Dagmara Deska
Zobacz także
-
-
5109 , 0 , 0 , 0 Szczaw zwyczajny - uprawa, właściwości i zastosowanie
-
29754 , 1 , 0 , 0 Sadzenie, rozsada i hartowanie pomidorów
-
9319 , 0 , 0 , 0 Rzodkiewka - uprawa, odmiany i wartość odżywcza