Cebula cukrowa - siew, uprawa, odmiany i właściwości

Cebula cukrowa Cebula cukrowa

Cebula cukrowa to odmiana cebuli zwyczajnej, najczęściej o jasnych łuskach oraz białym, łagodnym i słodkim miąższu. To roślina trwała, ale w naszych warunkach uprawiana jako dwuletnia. W pierwszym roku wegetacji zawiązuje główkę, tzw. cebulę, w drugim roku, po przejściu jarowizacji, wytwarza pędy generatywne (w przypadku uprawy cebuli z dymki w trzecim roku pojawiają się pędy kwiatostanowe). Ma bardzo słaby system korzeniowy, przez który pobierana jest mała ilość wody i składników pokarmowych.

Odmiany

Alibaba

Odmiana ta jest średnio wczesna, bardzo plenna, o okresie wegetacyjnym trwającym 130–135 dni. Wytwarza kuliste, białe cebule osiągające masę do 100 g. Ich miąższ jest delikatny i słodki w smaku. Nie nadaje się do przechowywania, polecana jest do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. Na rynku dostępne są zarówno jej nasiona, jak i cebule dymki.

Sterling F1

Odmiana średnio wczesna, o kulistych, białych cebulach średnicy 7–10 cm. Ich miąższ jest delikatny i słodki w smaku, niezbyt ostry. Wytwarza dość silny system korzeniowy w porównaniu z innymi odmianami. Spośród wszystkich odmian cebuli cukrowej najlepiej się przechowuje, polecana jednak wyłącznie do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. Odporna na fuzaryjne więdnięcie cebul, posiada genetyczną odporność (IR).

Ailsa Craig typu Exhibition

Odmiana późna, o jasnym, słomkowym kolorze łusek. Miąższ jest smaczny, jędrny i delikatny. Cebule mogą osiągać masę nawet 1,2 kg, doskonale nadają się na sałatki. Jak wszystkie odmiany cebuli cukrowej słabo się przechowują.

Wartość odżywcza i lecznicza

Cebula cukrowa najczęściej stosowana jest do bezpośredniego spożycia, na sałatki i surówki. Zawiera olejki eteryczne ze związkami siarkowymi, fitoncydami, które nadają jej właściwości antybakteryjne. Ponadto ma bardzo dużo witamin, szczególnie A, E, K, PP i z grupy B. Dzięki solom wapnia i potasu działa odkwaszająco na nasz organizm. Cebula zawiera również kwercetynę, kemferol i związki selenu, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.

Wymagania glebowo-klimatyczne

Cebula jest rośliną umiarkowanego klimatu, ma jednak stosunkowo duże wymagania. Nasiona kiełkują już przy temperaturze gleby 2°C, ale najlepiej wschodzą w wilgotnej glebie o temperaturze 18°C. Optymalną temperaturą do rozwoju jest 13–24°C, w początkowej fazie potrzebuje 10–12°C, podczas formowania cebul natomiast – 16–20°C. Dobrze rośnie na słonecznym stanowisku, na żyznej, przepuszczalnej i próchnicznej glebie, źle reaguje bowiem na brak próchnicy. Odpowiednie są gleby I i II (ewentualnie IIIa) klasy bonitacyjnej, czarnoziemy, czarne ziemie, mady i lessy. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego o pH=6,5–7,0. Cebula ma wysokie wymagania wodne w okresie wegetacji, szczególnie w okresie wschodów i fazie silnego wzrostu latem (czerwiec – sierpień). Posiada słaby system korzeniowy, przez co źle znosi susze. Ponadto woda w obrębie upraw cebuli szybko paruje z gleby, ze względu na małe zacienienie przez nią pola. Opóźnione podlewanie może powodować bączastość cebul (zasychanie szyjki), co zmniejsza ich i tak niską wartość przechowalniczą.

Stanowisko i nawożenie

Nie zaleca się uprawiania po sobie roślin cebulowych na tym samym stanowisku przez co najmniej 3–4 lata. Coroczna uprawa cebuli w tym samym miejscu wiąże się z ryzykiem licznych porażeń przez choroby i szkodniki. Dobrym przedplonem są rośliny bobowate, ogórek i seler. Nie należy uprawiać cebulowych po warzywach kapustnych, mimo iż pozostawiają odchwaszczone pole, wydzielają do gleby związki obniżające rozwój cebul. Złym przedplonem są również burak, ziemniak, marchew i pietruszka.

czytaj dalej...

NIE PŁACZ NAD CEBULĄ – ZMIERZ SIĘ Z NIĄ! ODPOWIEDZ NA PYTANIA DOTYCZĄCE TEGO WARZYWA [QUIZ]

[1/13] Z botanicznego punktu widzenia jadalna część cebuli (tzw. piętka) to:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki