Uprawa pora - wyjaśniamy najważniejsze zagadnienia

Por - warzywo Uprawa pora

Por wykorzystywany jest głównie jako dodatek do dań – zup, sosów, mięs. Jednak coraz częściej stanowi zasadniczy składnik potraw, zwłaszcza surówek, sałatek i kremów. Jego właściwości są szczególnie cenione przez osoby na diecie, gdyż działa oczyszczająco i odchudzająco. Ponadto, jak każda roślina z warzyw cebulowych, jest bardzo zdrowy. Stanowi doskonałe źródło przede wszystkim witaminy C, witamin z grupy B, karotenu oraz wapnia, fosforu i żelaza.

Wymagania glebowe i klimatyczne

Obecność pora w niemal każdym przydomowym ogródku warzywnym świadczy o tym, że nie jest to warzywo o wygórowanych wymaganiach, jednak najlepiej rośnie na ziemiach żyznych i bogatych w próchnicę oraz zwięzłych i piaszczysto-gliniastych. Gorzej natomiast udaje się na ziemiach nazbyt lekkich i piaszczystych. Odczyn pH gleby powinien być obojętny i najlepiej, by mieścił się w przedziale od 6 do 7,5.

Stanowisko pod uprawę pora powinno być dostatecznie, a nawet silnie nasłonecznione. Najlepiej sprawdzą się także rejony o łagodnym i wilgotnym klimacie. Do kiełkowania nasion wystarczy temperatura już 3-4 stopni Celsjusza, ale by roślina weszła w fazę wzrostu, konieczne jest zapewnienie ciepłych warunków z temperaturą minimum 15 do 20 stopni Celsjusza.

Obok dużych wymagań świetlnych, por potrzebuje także dostatecznie dużej wilgotności, gdyż jest wrażliwy na niedobór wody, szczególnie na etapie kiełkowania i wschodów oraz – co szczególnie nie dziwi w uwagi na fakt, że większość roślin ma takie wymagania – w okresie wzrostu.

Jeśli chodzi o stosowanie przedplonu, to por świetnie sprawdza się na stanowiskach po uprawie ogórków, pomidorów, selera, warzyw kapustnych lub zboża. Sam z kolei stanowi dobry przedplon dla innych upraw.

Nawożenie

Najbardziej pożądane dla uprawy pora jest nawożenie organiczne, więc powinien być uprawiany w pierwszym lub drugim roku po oborniku. Jego zalecana dawka wynosi w granicach 30-40 ton na hektar.

Im więcej czasu upłynie od zastosowania obornika, tym bardziej w kolejnych latach konieczne będzie uzupełnienie tego rodzaju nawożenia zastosowaniem nawozów mineralnych, których orientacyjne dawki wynoszą (w przeliczeniu na 1ha):

  • dla azotu – 150-200kg
  • dla fosforu – 60-80kg
  • dla potasu – 150-175kg

Jeśli chodzi o nawożenie azotem, to przy uprawie pora zwykle stosuje się podział na dwie dawki – pierwszą stosowaną przed siewem czy, w przypadku uprawy z rozstawy, przed sadzeniem, zaś drugą wysiewa się w okresie wejścia roślin w fazę silnego wzrostu, czyli w praktyce po upływie dwóch miesięcy.

Siew

Istnieją dwie metody uprawy pora – z siewu i z rozsady. W przypadku tej pierwszej siew przeprowadza się na początku kwietnia i jest ona zarezerwowana dla odmian późnych. W przypadku uprawy z rozsady, siew przeprowadza się w marcu, ale konieczne jest zapewnienie roślinom optymalnych warunków wzrostu, dlatego konieczne będzie użycie przyspiesznika lub zbudowanie tunelu foliowego.

W zależności od odmiany i potrzeb, nasiona można wysiewać na przestrzeni czasu aż od połowy stycznia do połowy lutego lub nawet marca. Odpowiednio okres zbiorów jest determinowany przez porę, w której to zrobimy. W domowych warunkach nasiona wysiewamy do niskich skrzynek lub doniczek, które wypełniamy ziemią albo torfem.  Przy uprawie towarowej, do obsiania powierzchni 1ha, konieczne będzie wysianie 1500g nasion. Dla zmniejszenia skali – na 1m2 powierzchni, wysiewa się 3-4g.

Produkcja rozsady wymaga utrzymywania temperatury na optymalnym poziomie – w granicach 15-20 stopni Celsjusza. Przy spełnieniu tego warunku możemy spodziewać się wzrostu już po niespełna dwóch tygodniach, choć w skrajnych przypadkach być może trzeba będzie poczekać nieco dłużej. Por w rozsadzie sadzi się w tunelu foliowym lub inspekcie w odległościach 40-60cm między rzędami i, w zależności od odmiany, już co 7cm do nawet 20cm odległości między roślinami.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki