Jak prawidłowo uprawiać seler? Odpowiadamy!

Uprawa selera Seler korzeniowy

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek zupę bez wywaru warzywnego, do przygotowania którego używamy włoszczyzny. Choć w przypadku tego bukietu warzyw prym wiedzie marchew i pietruszka, charakterystycznego smaku nie osiągniemy bez dodatku selera. Warzywo w formie konserwowej doskonale nadaje się także na sałatki, a pocięte w paski i upieczone w piekarniku dobrze zastąpi frytki osobom dbającym o linię i zdrowie.

Wymagania glebowe i klimatyczne

Skoro już o włoszczyźnie mowa, to seler ma nieco większe wymagania niż marchew czy pietruszka, w szczególności do optymalnej temperatury wzrostu. Najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym, więc na potrzeby własne można go uprawiać z powodzeniem w przydomowym ogródku. Dla prawidłowego wzrostu potrzebuje temperatury od 15 do 18 stopni Celsjusza w ciągu dnia oraz o kilka stopni niższej w nocy. Chłodniejsza pora i temperatura utrzymująca się na poziomie poniżej 10 stopni może spowodować wybijanie przez roślinę pędów kwiatostanowych.

Jeśli chodzi o upalne lata, to seler jest odporny na gorącą porę, pod warunkiem, że spełnimy kolejny wymóg uprawy, czyli  zapewnimy odpowiedni stopień nawodnienia. Roślina pod tym względem jest szczególnie wymagająca. Niedobór wody jest najbardziej niekorzystny w okresie grubienia korzeni, które następuje od początku lipca i trwa aż do października. Optymalny poziom nawilżenia wynosi wówczas od 70 do 80% (w pozostałym okresie wystarczy ok. 60%). Zbyt mała zawartość wody powoduje niepożądany silniejszy rozrost korzeni bocznych.

Jeśli chodzi o wymagania glebowe, to seler najlepiej rośnie na ciepłych ziemiach bogatych w próchnicę i, co już zostało podkreślone, dostatecznie wilgotnych. Najlepsze będą gleby torfowe, natomiast źle sprawdzą się zarówno podłoża lekkie i piaszczyste, jak i gleby ciężkie. Odczyn pH powinien zawierać się w przedziale od 6,5 do 7,5, więc w niektórych przypadkach konieczne może się okazać przeprowadzenie wapnowania.

Ostatnia kwestia, to sprawa nasłonecznienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stanowisko pod uprawę selera było częściowo zacienione. Dobre warunki świetle muszą być natomiast bezwzględnie zapewnione podczas produkcji rozsady.

Przygotowanie stanowiska

Seler najlepiej uprawiać w pierwszym roku po oborniku, które to nawożenie powinno być zastosowane jesienią w roku poprzedzającym planowaną uprawę. Jego dawka powinna wynieść od 30 do 40 ton na hektar, natomiast jeśli zdecydujemy się zastąpić go kompostem, co w żadnym wypadku nie jest gorszym rozwiązaniem, jego dawka powinna być większa i wynosić ok. 60 ton na hektar.

Selera nie należy uprawiać bezpośrednio po sobie lub po innych warzywach korzeniowych, gdyż stworzone w glebie środowisko stanowi raj dla rozwoju chorób i szkodników. Minimalny odstęp czasu to 3 lata, a najlepiej moment uprawy odwlec jeszcze o rok i dla większej pewności zastosować czteroletnią przerwę.

Jako przedplon najlepiej sprawdzają się warzywa cebulowe lub kapustne, ale nie tylko, gdyż seler warto uprawiać po zbożach, fasoli, grochu, pomidorach lub ogórkach, a także po roślinach motylkowych. Warto zwrócić uwagę, że przedplon nie musi być uprawiany w roku poprzedzającym sadzenie selera, gdyż w jego roli dobrze sprawdzą się także warzywa uprawiane w na wiosnę, jak wczesne odmiany sałaty, szpinaku czy rzodkiewki. Jest to możliwe z uwagi na fakt, że seler wysadzamy do gruntu w drugiej połowie maja.

Przed planowaną uprawą nawożenie organiczne powinno się uzupełnić nawożeniem mineralnym. Aby określić zapotrzebowanie gleby na poszczególne składniki, warto przeprowadzić jej analizę chemiczną. Jeśli jednak w przypadku niewielkiej uprawy miałoby się to okazać nierentowne, stosuje się dawki orientacyjne.

Orientacyjne dawki nawozów mineralnych:

dla azotu: 150-200kg na hektar

dla fosforu: 160-180kg na hektar

dla potasu: 200-250kg na hektar

Ich stosowanie jest podobne, jak w przypadku upraw innych warzyw, więc nawozy fosforowe i potasowe wysiewa się jesienią przed orką w roku poprzedzającym uprawę, natomiast azotowy dzieli się na dwie dawki – pierwszą do wysiania przed sadzeniem roślin i drugą pogłównie.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki