
Odmiany cebuli – przegląd i charakterystyka najlepszych!
Cebula zwyczajna (Allium cepa L.) jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw na świecie. Jej pochodzenia do końca nie wyjaśniono. Uważa się, że nie występuje obecnie w stanie dzikim. W Polsce uprawiana od XIV w. jako roślina odżywcza, lecznicza i przyprawowa. Dzięki wielu metodom uprawy dostępna jest na rynku przez cały rok.
Jest rośliną wieloletnią uprawianą jako dwuletnia. W pierwszym roku tworzy cebule stanowiące część jadalną. Zbudowane są z piętki, z której wyrastają korzenie i liście – mięsiste pochwy liściowe oraz szczypior. System korzeniowy słabo rozwinięty. Zewnętrzne pochwy liściowe cebuli, zwane łuskami, są suche i chronią wnętrze. W drugim roku cebula wytwarza pędy kwiatostanowe zakończone baldachem. Owocem jest torebka zawierająca kilka drobnych nasion, które utrzymują zdolność kiełkowania do 3 lat. W 1 g znajduje się 250–350 sztuk.
Cebula ma ogromne znaczenie gospodarcze w naszym kraju. Rocznie na jednego mieszkańca przypada ok. 9–10 kg tego warzywa. Spożywana jest na surowo, a także gotowana, smażona, marynowana. Używana do suszu, mrożonek, sałatek, bywa nawet prażona. Bardzo częsta w uprawach amatorskich, przydomowych ogrodach. W 2012 r. areał upraw cebuli obejmował ok. 25 tys. ha, co stanowi ok. 14% upraw wszystkich warzyw. Niestety notuje się spadek wielkości powierzchni w stosunku do poprzednich lat. Ponadto zbiór w 2012 r. wyniósł 642 tys. ton. Corocznie ok. 20% zbiorów przeznaczanych jest na eksport. Cebula uprawiana w Polsce ceniona jest przez zagranicznych konsumentów ze względu na jej delikatny, słodki smak i aromat.
Nie bez powodu uznawana jest za roślinę leczniczą. W swoim składzie zawiera duże ilości witamin A, B1, B2 i C. Ma również dużo wapnia i potasu, dzięki czemu działa odkwaszająco. To przede wszystkim olejki eteryczne odpowiadają za właściwości zdrowotne. Zawierają fitoncydy, przede wszystkim allicynę i allinę, działające przeciwbakteryjnie. Te roślinne związki nadają jej również ostry smak i zapach wywołujący łzy. Cebula zawiera także kwercetynę i kemferol oraz ważny w diecie człowieka selen działające przeciwutleniająco i przeciwnowotworowo.
Ze względu na długość okresu wegetacyjnego rozróżnia się odmiany wczesne (80–100 dni), średnio wczesne (100–120 dni), średnio późne i późne (powyżej 120 dni). W Polsce najczęściej uprawiane są odmiany średnio późne i późne przeznaczane do przechowywania.
Odmiany charakteryzuje się również na podstawie kształtu i wielkości cebuli oraz barwy łusek. Kształt może być spłaszczony, kulistospłaszczony, kulisty, jajowaty, a także wydłużony. Łuski mogą przyjmować barwę białą, czerwoną, słomkową, słomkowożółtą, brązowożółtą lub żółtą.
W krajowym rejestrze COBORU znajduje się kilkadziesiąt odmian cebuli.
Tabela 1. Opis wybranych odmian cebuli
Odmiana |
Okres wegetacji |
Kształt cebuli |
Barwa łuski |
Przeznaczenie |
Uwagi |
Cymes |
Średnio wczesna |
Kulisty, kulistospłaszczony |
brązowożółta |
Bezpośrednie spożycie, długotrwałe przechowywanie, przetwórstwo |
Do produkcji dymki, odporna na infekcje grzybowe |
Inga |
Średnio późna |
Jajowaty, kulisty |
słomkowożółta |
Bezpośrednie spożycie, przetwórstwo, długotrwałe przechowywanie |
Odporna na infekcje grzybowe, cebule o średnicy powyżej 7 cm |
Jambalaya |
Średnio późna |
Spłaszczony |
żółta |
Grillowanie, marynowanie, przechowywanie |
Bardzo smaczna |
Ławica |
Późna |
kulisty |
słomkowożółty |
Bezpośrednie spożycie, długotrwałe przechowywanie |
Mocny system korzeniowy, mała podatność na mączniaka rzekomego |
Karmen |
Średnio wczesna |
Kulisty |
czerwona |
Długotrwałe przechowywanie |
Bez tendencji do bączastych cebul |
Polanowska |
Średnio późna |
Kulisty |
brązowożółta |
Bezpośrednie spożycie, przetwórstwo, długotrwałe przechowywanie |
Wysoki plon, cebule o średnicy powyżej 7 cm, do produkcji dymki |
Rawska |
Średnio wczesna |
Kulisty |
Słomkowożółta |
Bezpośrednie spożycie, długotrwałe przechowywanie |
Do produkcji dymki |
Supra |
Późna |
Kulisty |
Żółta |
Bezpośrednie spożycie, długotrwałe przechowywanie |
Plenna, cebule o średnicy powyżej 7 cm, silny system korzeniowy |
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl