Przedstawiamy wymagania marchwi zwyczajnej oraz właściwe metody uprawy
Odmiany marchwi - przegląd i charakterystyka najlepszych!
Zobacz także
Odmiany marchwi rozróżnia się ze względu na długość okresu wegetacyjnego, kształt i wielkość korzenia spichrzowego, przydatność i trwałość w przechowywaniu. Korzenie mogą być kształtu kulistego, owalnego, stożkowatego, cylindrycznego i wrzecionowatego. Ich długość mieści się w zakresie 4–35 cm, a średnica 3–7 cm. Wyróżnia się 9 typów korzeni marchwi: Amsterdamski, Berlikum, Chantenay, Flakkee, Imperator, Kuroda, Mini, Nantejski i Parmex. W Polsce najczęściej uprawiane są typy: Nantejski, Berlikum i Flakkee.
Berlikum charakteryzuje się wyrównaną średnicą korzeni na całej długości. Do typu Flakkee zaliczają się przede wszystkim odmiany przemysłowe, korzenie są stożkowate i gładkie. Nantejski typ odznacza się wysoką tolerancją na wysokie temperatury i małe ilości opadów oraz jest odporny na mączniaka prawdziwego. W zależności od długości okresu wegetacyjnego rozróżnia się odmiany: wczesne, średnio wczesne, średnio późne oraz późne.
Odmiany wczesne charakteryzują się szybkim wzrostem i wybarwianiem się korzeni. Ciężar korzeni nie przekracza zwykle 100 g. Zagęszczenie roślin na polu powinno wynosić 150–200 sztuk na mkw. Odmiany średnio wczesne wytwarzają korzenie o długości 16–20 cm. Odmiany późne zazwyczaj wytwarzają bardzo duże korzenie i nadają się przede wszystkim do przetwórstwa i przechowywania.
Tabela 1. Polecane odmiany marchwi
Odmiana mieszańcowa F1 |
Okres wegetacji (dni) |
Typ korzenia |
Długość korzenia (cm) |
Przeznaczenie |
Anka |
późna 120-140 |
Flakkee |
18-22 |
świeży rynek; przetwórstwo |
Askona |
późna |
Berlikum |
18-20 |
świeży rynek; przetwórstwo - mrożonki, przetwory dla dzieci; przechowywanie |
Fatima |
późna 140-150 |
Flakkee |
20-25 |
przetwórstwo |
Flamanka |
późna 130-150 |
Flakkee |
18-22 |
przetwórstwo; przechowywanie |
Galicja |
średnio wczesna
|
Nantejski/Flakkee |
16-20 |
świeży rynek; przetwórstwo; przechowywanie |
Kalina |
wczesna 100
|
Nantejski |
do 18 |
świeży rynek - zbiór pęczkowy; przetwórstwo- surówki, soki |
Kamila |
wczesna 100 |
Nantejski |
do 18 cm |
świeży rynek - zbiór pęczkowy; przetwórstwo- soki i surówki dla dzieci |
Kinga |
wczesna 110 |
Nantejski |
18-20 |
przetwórstwo - przetwory dla dzieci; przechowywanie |
Rumba |
średnio wczesna
|
Nantejski |
16-22 |
świeży rynek; przetwórstwo; przechowywanie |
Salsa |
późna 130-150 |
Flakkee |
22-24 |
przetwórstwo - mrożonki, soki, susz; przechowywanie |
Samba |
późna 130-150 |
Berlikum |
20-22 |
przetwórstwo; przechowywanie |
JAK DUŻO WIESZ O MARCHEWCE? SPRAWDŹ SIĘ! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
20766 , 1 , 0 , 0 Marchew pastewna – doskonała roślina paszowa dla młodych zwierząt
-