Przedstawiamy wymagania marchwi zwyczajnej oraz właściwe metody uprawy
Czarna marchew, czyli barwna odmiana w naszej kuchni! Dowiedz się, jak ją uprawiać
Zobacz także
Marchew gości na naszych stołach od kilku wieków. Spożywamy ją zarówno w formie świeżej, jak i przetworzonej. Ma dużą wartość odżywczą i zdrowotną, polecana jest przez wielu dietetyków. Większość z nas zna wyłącznie tę o pomarańczowych korzeniach, dorastaliśmy w przekonaniu, że tylko taka jest jej barwa. Nie ona pierwsza królowała jednak w naszych warzywnikach, początkowo bowiem uprawiana była marchew o korzeniach fioletowych – marchew czarna, z dużą zawartością antocyjanów i o wysokiej wartości zdrowotnej. Niestety szybko odeszła w niepamięć. Obecnie w Europie, ze względu na modę na coraz to bardziej niekonwencjonalne potrawy oraz większą dbałość o zdrowie, sięga się po zapomniane a wartościowe, warzywa i owoce. Jednym z nich jest właśnie marchew czarna.
Krótko o historii
Marchew czarna (Daucus carota subsp. sativus var. atrorubens Alef) pochodzi z Afganistanu, skąd w X-XII w. zawędrowała w rejon Morza Śródziemnego zaś do Europy Zachodniej dotarła dopiero w XIV i XV w. W wieku XVII szybko została wyparta przez wyselekcjonowaną w Holandii marchew pomarańczową. W Azji czarna marchew jest uprawiana do dziś, największą popularnością cieszy się w Turcji oraz Japonii. Kiedyś nie była spożywana, wykorzystywano ją wyłącznie do produkcji barwnika.
Dlaczego warto jeść czarną marchew?
Marchew czarna swoją purpurową, a niekiedy wręcz czarną barwę zawdzięcza dużej zawartości antocyjanów (grupa flawonoidów). Zasobna jest w wiele witamin, głównie B1, B2, B6, E, K i PP. Zawiera większą ilość α-karotenu, lecz mniejszą β-karotenu niż marchew pomarańczowa. Ponadto znacznie bogatsza jest w luteinę, ale uboższa w likopen. Zarówno antocyjany, jak i karotenoidy nadają jej duże właściwości przeciwutleniające, pomocne są w walce z nowotworami. Flawonoidy ponadto poprawiają pracę wątroby, blokują wytwarzanie złego cholesterolu (LDL), działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i antyseptycznie (odkażająco). Co ciekawe, marchew zaliczana jest do afrodyzjaków.
Wykorzystanie
Marchew czarną można spożywać na surowo – tak jak marchew pomarańczową. Jest mniej od niej słodka. Ze względu na dużą zawartość antocyjanów sok z czarnej marchwi wykorzystuje się jako barwnik do napojów, słodyczy, sosów, deserów i tabletek. Dodawany do dżemu z truskawek pozwala na utrzymanie ich naturalnej barwy. W Turcji z marchwi czarnej wykonuje się popularny napój zwany salgam.
czytaj dalej...JAK DUŻO WIESZ O MARCHEWCE? SPRAWDŹ SIĘ! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
-
20762 , 1 , 0 , 0 Marchew pastewna – doskonała roślina paszowa dla młodych zwierząt
Komentarzy (1)
kleeeo
Dodano: 2015-04-27 13:25:41ktoś próbował ciemnej? Różni się w smaku od pomarańczowej?