Radzimy, jak poprawnie szczepić winorośl

Szczepienie winorośli Winnica

Najczęstszym powodem przeszczepiania krzewów jest niezadowolenie z uprawianej odmiany i chęć jej uszlachetnienia. Oczywiście każda inna przyczyna takiej decyzji jest dobra – wystarczy ochota na eksperymentowanie. Ważne jednak, by odpowiednio zabrać się do tej czynności, która nie należy do najłatwiejszych. Przeszczepianie pozwala nam na wykorzystanie już rozwiniętej winorośli do osiągnięcia lepszych owoców znacznie wcześniej – bo często jeszcze w tym samym roku – niż gdybyśmy zaczynali uprawę nowej odmiany od podstaw. Warto zatem dowiedzieć się więcej o tym zabiegu.

Kiedy szczepić?

Optymalnym czasem szczepienia winorośli jest okres pomiędzy połową maja a pierwszą dekadą czerwca. Wówczas młode pędy osiągają długość dochodzącą do 30 cm, są dostatecznej grubości, zbliżonej z grubością zrazów, które muszą się na nich przyjąć.

Metody – szczepienie przez stosowanie

Winorośl szczepi się popularną i często wybieraną metodą „przez stosowanie”. Swoje ogólne powodzenie w sadownictwie zawdzięcza wysokim procentem przyjmujących się zrazów. By komponenty – podkładka i zraz – mogły się prawidłowo zrosnąć, musi dojść do połączenia ich tkanek zwanych miazgą. W tym celu, przy łączeniu dbamy szczególnie, by na całej powierzchni, zarówno drewno, jak i kora, odpowiednio do siebie przylegały.

Szczepienie w ręku przez stosowanie z nacięciem

Jako podkładkę do szczepienia wybiera się pęd maksymalnie najbardziej zbliżonej grubości do grubości przygotowanego zraza. Podkładkę skraca się do długości ok. 25 cm, natomiast pasujący zraz powinien mieć długość ok. 5 cm. Oba komponenty należy przyciąć skośnie przy użyciu ostrego noża. Cięcie powinno mieć powierzchnię co najmniej dwukrotnie większą od powierzchni pędów w przekroju i długość ok. 2 cm. Kąt cięcia w przypadku zraza prowadzimy odwrotnie względem kąta cięcia podkładki – w taki sposób, by przyłożone elementy idealnie do siebie przystawały. Powierzchnie cięć można wygładzić nożem.

Ważne jest także miejsce prowadzonego cięcia. W przypadku zraza powinno się je wykonać energicznym ruchem ok. 2 cm poniżej jedynego oczka, umieszczonego na jego górnej części.  Gdy złożymy już ściśle oba komponenty, pozostaje jedynie posmarować miejsce specjalnym woskiem, bez konieczności obwiązywania.

Szczepienie w ręku przez stosowanie „w siodło”

To drugi ze sposobów szczepienia winorośli metodą przez stosowanie. Również w tym przypadku do przeszczepienia wybiera się zraz takiej samej grubości jak podkładka, a więc długości ok. 5 cm z jednym oczkiem na wierzchołku. Zarówno na podkładce, jak i w zrazie, dwoma skośnymi cięciami wykonuje się pasujące do siebie kliny. Dla łatwiejszego zobrazowania, na podkładce otrzymujemy coś na wzór zaostrzonej, przyciętej dwustronnie strzały, zaś w zrazie, pasujący otwór. Oba komponenty przykładamy i ewentualnie wyrównujemy, by maksymalnie do siebie przylegały. Na koniec miejsce szczepienia obwiązujemy rafią i smarujemy specjalną maścią ogrodniczą.

Bibliografia:

Myśliwiec R., „Winorośl w ogrodzie”, PWRiL, Warszawa 2006 r., s. 47-49.

Prat J.-Y.,  „Szczepienie drzew i krzewów owocowych i ozdobnych”, wyd. Delta, Warszawa 2010 r., s. 293-296.

WINOGRONA NIE TYLKO NA WINO. PRZEKONAJ SIĘ, JAKIE JESZCZE MOGĄ MIEĆ ZASTOSOWANIE! [QUIZ]

[1/12] Jak nazywają się ususzone winogrona?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki