Choroby winorośli – czy twoje krzewy są bezpieczne? Przekonaj się!
Właściwa uprawa winorośli gwarantowany sukces przynosi!
Zobacz także
Szeroko znane są właściwości lecznicze winorośli, a dokładniej jej przetworów – przede wszystkim z owoców, ale także liści. Soki, wina i nalewki zawierają szereg witamin z grupy B, a także witaminę C i PP. Stanowią dobre źródło wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego i szeregu innych pierwiastków. Doskonale wpływają na prawidłowe funkcjonowaniu układu pokarmowego oraz pomagają przy leczeniu stanów zapalnych. To tylko niektóre z dobrodziejstw, których możemy się spodziewać, jeśli podejmiemy się uprawy winorośli i przetwórstwa.
Wymagane warunki glebowe i klimatyczne
Uprawa winorośli w formie profesjonalnej plantacji występuje jedynie na południu naszego kraju, gdzie warunki są względnie sprzyjające. Jeśli zaś chodzi o amatorskie uprawy, to spotkać je można oczywiście na terenie całej Polski. Winorośli najbardziej sprzyjają gorące, suche pory letnie oraz ciepłe jesienie, które wyczerpują znamiona klimatu kontynentalnego. W naszym kraju pogoda jest zdecydowanie bardziej nieprzewidywalna niż na przykład na południu Europy.
Jeśli już mielibyśmy się decydować na uprawę, choćby tylko amatorską, w chłodniejszych rejonach, warto prowadzić winorośl na ścianie o ekspozycji południowej, by zapewnić jej maksymalnie sprzyjające warunki.
Winorośl najlepiej rośnie na glebach przepuszczalnych i lekkich oraz łatwo nagrzewających się. Ponieważ system korzeniowy jest silnie rozwinięty, najlepiej korzeni się w zwięzłej glebie gliniasto-piaszczystej. W zależności od odmiany, inne będą wymogi co do odczynu pH. Tzw. europejskie, pochodzące od winorośli właściwej najlepiej udadzą się na glebach o odczynie oscylującym w granicach obojętnego, czyli na poziomie od 6,5 do 7,2. Natomiast odmiany pochodzenia amerykańskiego z powodzeniem można uprawiać na glebach o lekko kwaśnym środowisku, a więc pH na poziomie od 5 do 6. Co oczywiste, im żyźniejsza ziemia, tym dla winorośli lepiej.
Przygotowanie uprawy
Krzewy winorośli możemy sadzić późną wiosną, więc przygotowanie gleby warto rozpocząć jesienią, a już co najmniej na dwa miesiące przed planowaną uprawą. Stanowisko starannie odchwaszczamy i oczyszczamy, przygotowując je w ten sposób do zasadniczego zabiegu, czyli użyźniania. Warto w tym celu zastosować nawóz naturalny, pod warunkiem jednak, że dysponujemy nim we własnym gospodarstwie lub jego pozyskanie jest możliwe w najbliższej okolicy. W przeciwnym razie będzie to po prostu nierentowne.
Z nawozów naturalnych najodpowiedniejszy będzie obornik, ale można go zastąpić kompostem. Dawka tego pierwszego może wynieść maksymalnie 10 kg/m2, natomiast ilość kompostu powinna mieścić się w przedziale od 10 do 15 kg/m2. Po użyźnianiu, glebę należy głęboko przekopać.
Jak już wspomnieliśmy, sprowadzenie obornika jest nieekonomiczne. W takiej sytuacji powinniśmy sięgnąć po wieloskładnikowy nawóz przeznaczony pod uprawę roślin jagodowych w ilości od 10 do 20 dag/m2.
Jeśli przegapiliśmy okres jesieni lub za późno zdecydowaliśmy się na rozpoczęcie uprawy, użyźnianie można przeprowadzić miejscowo, na dwa miesiące przed sadzeniem. W tym celu wykopujemy dołek w kształcie sześcianu o boku 50cm, ziemię mieszamy z preferowanym nawozem i luźno zasypujemy. Chcąc prowadzić winorośl w formie sznura poziomego, na ścianie mocujemy specjalne rusztowanie – poziomy płaskownik oraz drut rozpostarty pół metra nad nim. Dobrym i ciekawym estetycznie rozwiązaniem jest także prowadzenie winorośli na altance, jeśli takową posiadamy w ogrodzie.
Sadzenie
Rozstawa przy uprawie winorośli powinna wynosić od 1 do 1,5 m w rzędach i nieco więcej, bo od 2 do 3 m w przypadku uprawy przy ścianie. W przygotowanym miejscu wykopujemy dołki o objętości nieco większej niż system korzeniowy naszych krzewów – tak, by można je było dość luźno umieścić w ziemi, bez zaginania. Następnym krokiem jest obcięcie połamanych lub w inny sposób uszkodzonych korzeni oraz lekkie skrócenie pozostałych.
Tak przygotowaną winorośl umieszczamy w ziemi na odpowiedniej głębokości, to jest tak, aby zgrubienie po okulizacji znajdowało się nad powierzchnią gruntu. Czy tak jest, sprawdzamy przy użyciu listewki lub poziomicy, którą opieramy o brzegi dołka. W ten sposób wyznacza nam się poziom ziemi i jesteśmy w stanie ocenić, czy nasza roślina znajduje się na odpowiedniej głębokości. Gdyby tak nie było, odpowiednio pogłębiamy lub spłycamy dołek. Po zasypaniu dołka ziemią, lekko ugniatamy i formujemy zagłębienie w formie misy dla usprawnienia podlewania, co robimy obficie, niezwłocznie po posadzeniu.
czytaj dalej...WINOGRONA NIE TYLKO NA WINO. PRZEKONAJ SIĘ, JAKIE JESZCZE MOGĄ MIEĆ ZASTOSOWANIE! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
10614 , 0 , 0 , 0 Winorośl Kodrianka – odmiana deserowa, do uprawy pod osłonami
-
-
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl