Poznajmy winorośl Bianca – dobrą odmianę do produkcji wysokiej jakości wina!

Winorośl Bianca to węgierski przedstawiciel mieszańców złożonych, czyli nowych mieszańców dalszych rzędów. Jest to popularna w Polsce odmiana przerobowa, którą wykorzystuje się do produkcji smacznych i aromatycznych białych win. Dzięki odporności na choroby grzybowe nadaje się również do uprawy ekologicznej (organicznej).

Opis

W zależności od gleby krzew ten będzie rósł umiarkowanie silnie lub silnie. Grona uformują się w średniej wielkości zwarte, ale i podłużne zbiory żółtozielonych jagód. Ich miąższ okaże się chrupki, słodki, soczysty i aromatyczny, ale przy tym zwarty, co wpłynie na dość niską wydajność moszczu. Ciekawe będą także soczystozielone liście z połyskiem, o zaokrąglonym konturze i blaszce wygiętej jak w łyżeczce.

Wymagania

Żyzna i wilgotna gleba jest w stanie wzmocnić siłę wzrostu Bianki. Ważne jest też to, że winorośl ta nie toleruje suszy, szczególnie długotrwałej. Dobrze więc zaszczepić ten krzew na podkładce na nią odpornej, np. na słowackiej K-1.

Cięcie i formowanie

Najlepiej zastosować formę sznura Guyota lub sznura stałego Casenave’a. Jeśli zaś chodzi o cięcie, to powinno być średniej długości (szczególnie na gorszej glebie) i po jego wykonaniu na krzewie powinno znajdować się do 8 pąków na 1 m2 powierzchni uprawy.

Zbiór

Winogrona będą gotowe do zbioru w drugiej połowie września. Można się też pokusić o przetrzymanie ich na krzewie, ponieważ staną się wtedy jeszcze smaczniejsze i zgromadzą o wiele większą ilość cukrów.

Odporność

Zdrewniałe pędy Bianki zniosą mróz do -25°C, dlatego najlepiej sadzić ją w południowo-zachodniej części Polski, gdzie zimy są stosunkowo najłagodniejsze. W przypadku nasadzeń towarowych trzeba też pamiętać o zapewnieniu jej stanowiska osłoniętego, ale słonecznego.

Jeśli chodzi o wrażliwość na choroby i szkodniki, to, jak wspomniano we wstępie, jest to odmiana wytrzymała na wszelkie grzyby, dlatego też ogólnie nie wymaga ochrony chemicznej. Chyba że jesień będzie przykładowo mocno wilgotna – wtedy winogrona mogą zostać porażone przez szarą pleśń. Istnieje też ryzyko zaatakowania korzeni przez filokserę, dlatego konieczne jest szczepienie tej winorośli na odpornych podkładkach.

Uważajmy też na osy i ptaki, które chętnie zlecą się do aromatycznych owoców.

Zastosowanie

Bianca jest rośliną przerobową i głównym przeznaczeniem dla jej owoców będzie produkcja wysokojakościowego wina o charakterystycznym przyjemnym aromacie. Będzie ono miało lekko podwyższoną zawartość garbników, a w moszczu znajdzie się ok. 18–22% cukru, dzięki czemu w ciepłe lata uzyska się trunek o 11-proc. zawartości alkoholu i nie trzeba go będzie dosładzać.

 

 

Autor: Dagmara Deska

Bibliografia:

Lisek J., „Winoroślowy ogród dla początkujących” [w:] „Działkowiec”, nr 3/2009 r., s. 46.

Myśliwiec R., „Uprawa winorośli”, PWRiL, Warszawa 2013 r., ss. 36, 49–50, 84.

Myśliwiec R., „Winorośl w ogrodzie”, PWRiL, Warszawa 2006 r., ss. 10, 22.

Rejman A. (red.), „Pomologia”, PWRiL, Warszawa 1994 r., s. 573.

 

WINOGRONA NIE TYLKO NA WINO. PRZEKONAJ SIĘ, JAKIE JESZCZE MOGĄ MIEĆ ZASTOSOWANIE! [QUIZ]

[1/12] Jak nazywają się ususzone winogrona?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki