Winorośl Rondo – najpopularniejsza odmiana w Polsce! Sprawdź, co kryje się za jej sukcesem!

Winorośl Rondo jest od jakiegoś czasu w zasadzie najpopularniejszą odmianą uprawianą w Polsce. Porównuje się ją najczęściej z Regentem, który także szturmem wdarł się na nasz rynek. Owoce z obu krzewów przeznaczane są do produkcji wysokojakościowych czerwonych win. Jeśli jednak chciałoby się zawyrokować, który z nich cieszy się na razie większym powodzeniem, można by odnieść się do tego, że niemieccy hodowcy mówią o naszym kraju Rondoland. Taki poziom sławy wynika zapewne z tego, że odmiana ta idealnie nadaje się do polskich warunków klimatycznych – szczególnie dobrze poradzi sobie na północy.

Opis

Roślina ta charakteryzuje się średnią siłą wzrostu, ale za to jej plony będą regularne i obfite. Same grona okażą się umiarkowanie duże, rozgałęzione i najczęściej luźne, a jagody z kolei – niewielkie i kuliste. Ich skórka przyciągnie jednak wzrok – intensywnie granatowa oraz pokryta nalotem woskowym. Miąższ zaś będzie tylko lekko zaróżowiony, co świadczy o tym, że większość barwnika znajduje się tuż pod skórką. Sok wytwarzany z tego typu winogron okaże się zatem słabo barwiący. Co do moszczu, to zawarty w nim cukier utrzyma się na poziomie 17–19%.

Formowanie i cięcie

Trzeba nasłonecznionych i w miarę osłoniętych stanowisk, aby Rondo nie uległo spóźnionym przymrozkom. Jeśli chodzie o formę, to najlepiej stosować jednoramienny sznur Guyota lub sznur stały Casenave’a na pniu o wysokości 70 cm. Cięcie z kolei powinno być krótkie lub średniej długości, tak aby na 1 m2 uprawy nie przypadało więcej niż 6 pąków. Wszystko dlatego, że na jednej latorośli mogą wystąpić nawet 4 grona.

Zbiór

Rondo to krzew o średnio wczesnej porze dojrzewania. Jeśli chcemy dokonać zbioru na wino, to przypadnie to na drugą, góra trzecią, dekadę września. Trzeba uważać, ponieważ mogą wystąpić problemy z fizjologicznym dojrzewaniem winogron, których pestki czasami nie do końca się wybarwiają.

Wytrzymałość

Ogólnie winorośl ta uznawana jest za odporną na mróz i choroby. Okazuje się, że łoza bardzo szybko drewnieje na całej długości i Rondo w fazie głębokiego spoczynku zimowego zniesie temperaturę do ok. -25°C (średnio: do -23°C). Niestety, wadą tej winorośli jest wcześnie rozpoczynana wegetacja, co często wpływa na uszkodzenia krzewu przez spóźnione przymrozki wiosenne.

Poza tym Rondo bardzo dobrze radzi sobie z chorobami grzybowymi, ale mimo wszystko może zostać zaatakowane przez mączniaka rzekomego i właściwego – wtedy należy sięgnąć po podstawową ochronę chemiczną. Uważać też trzeba w warunkach podwyższonej wilgotności, ponieważ może wtedy wystąpić szara pleśń.

Zastosowanie

Krzew ten ma wartość głównie przerobową, choć hodowcy określają go jako uniwersalny, gdyż jego smaczne owoce nadają się w sumie do wielu celów. Jeśli jednak chodzi o uzyskiwane z nich wino, to cieszy się ono niezwykłym powodzeniem z racji swojej klarowności i głębokiego smaku. Będzie ono miało piękną ciemnorubinową barwę, a jego aromat okaże się wręcz czereśniowo-malinowy. Będzie też przy tym wszystkim trochę kwaskowate, ale i łagodne, ponieważ zawiera niewiele garbników i kwasów organicznych.

 

 

Autor: Dagmara Deska

Bibliografia:

Myśliwiec R., „Uprawa winorośli”, PWRiL, Warszawa 2013 r., s. 63.

Myśliwiec R., „Winorośl w ogrodzie”, PWRiL, Warszawa 2006 r., s. 31.

Wąsikowski A., „Wino z własnych winogron” [w:] „Ogrody”, nr 10/2004 r., s. 21.

 

WINOGRONA NIE TYLKO NA WINO. PRZEKONAJ SIĘ, JAKIE JESZCZE MOGĄ MIEĆ ZASTOSOWANIE! [QUIZ]

[1/12] Jak nazywają się ususzone winogrona?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki