![](/images/articles/560/59c7ebc5d4c28769c158b52cd12143cc-winorosl-alwood.jpg)
Winorośl Alden – odmiana deserowa, lubiąca cieplejsze rejony kraju
Winorośl Alwood to amerykański klasyczny mieszaniec międzygatunkowy – oznacza to, że łączy w sobie cechy winorośli właściwej (Vitis vinifera) i winorośli lisiej (Vitis labrusca). Będzie to skutkowało dosyć kontrowersyjnym smakiem jego owoców, ale przede wszystkim zupełną odpornością na choroby i praktycznie niczym niezakłócaną wysoką plennością.
To, czego nie można odmówić tej odmianie, to atrakcyjnie prezentujące się grona, które są równomiernie wypełnione i cylindryczne, choć średnio duże. Tak samo średniej wielkości będą same jagody, ale tę małą wadę zrekompensuje ich kulisty kształt i granatowofioletowy kolor skórki. Ta z kolei budzi mieszane uczucia – co prawda dobrze oddzieli się od miąższu, ale jest przy tym gruba i dosyć kwaśna. Warto dodać, że jesienią, w ciepłe dni, winogrona będą pięknie pachnieć.
Jeśli zaś chodzi o smak winogron Alwood, to jest on właściwy dla całego typu Vitis labrusca. W związku z tym miąższ będzie galaretowaty, bądź wręcz gumowaty, słodki, ale z wyraźnym posmakiem truskawkowo-poziomkowym.
Winorośl ta najlepiej urośnie na glebie lekko kwaśnej i umiarkowanie wilgotnej. Dobrze, gdy jesienią przysypiemy każdy krzew torfem na wysokość ok. 30 cm i zabezpieczymy kilka najniżej położonych oczek. Pamiętajmy także, by zapewnić tej roślinie dostatecznie dużo słońca.
Krzew ten dojrzewa dosyć późno, bo na przełomie września i października. Wydawane przez niego owoce nadadzą się do celów deserowych oraz ogólnoużytkowych.
Ponieważ jest to odmiana altanowa (inaczej: ogrodowa), winorośl Alwood można formować na wysokim pniu i nie trzeba jej okrywać na zimę. Dobrze poradzi sobie zarówno na wysokich konstrukcjach, jak i na niskim szpalerze. Zauważa się, że będzie one świetnie spełniała funkcję dekoracyjną, ponieważ jesienią nabiera ładnego zabarwienia, a i grona same w sobie stanowią wystarczającą ozdobę.
Alwood to jedna z roślin odpornych na bardzo duże mrozy – poradzi sobie z temperaturą do -30°C. Poza tym nie będzie ona wymagała nawet podstawowej ochrony, ponieważ jest absolutnie niewrażliwa na szkodniki i choroby grzybowe.
Autor: Dagmara Deska
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl