Winorośl Alden – odmiana deserowa, lubiąca cieplejsze rejony kraju
Winorośl Alwood – doskonale sprawdzi się w aranżacjach ogrodowych!
Zobacz także
Winorośl Alwood to amerykański klasyczny mieszaniec międzygatunkowy – oznacza to, że łączy w sobie cechy winorośli właściwej (Vitis vinifera) i winorośli lisiej (Vitis labrusca). Będzie to skutkowało dosyć kontrowersyjnym smakiem jego owoców, ale przede wszystkim zupełną odpornością na choroby i praktycznie niczym niezakłócaną wysoką plennością.
Opis
To, czego nie można odmówić tej odmianie, to atrakcyjnie prezentujące się grona, które są równomiernie wypełnione i cylindryczne, choć średnio duże. Tak samo średniej wielkości będą same jagody, ale tę małą wadę zrekompensuje ich kulisty kształt i granatowofioletowy kolor skórki. Ta z kolei budzi mieszane uczucia – co prawda dobrze oddzieli się od miąższu, ale jest przy tym gruba i dosyć kwaśna. Warto dodać, że jesienią, w ciepłe dni, winogrona będą pięknie pachnieć.
Jeśli zaś chodzi o smak winogron Alwood, to jest on właściwy dla całego typu Vitis labrusca. W związku z tym miąższ będzie galaretowaty, bądź wręcz gumowaty, słodki, ale z wyraźnym posmakiem truskawkowo-poziomkowym.
Pielęgnacja
Winorośl ta najlepiej urośnie na glebie lekko kwaśnej i umiarkowanie wilgotnej. Dobrze, gdy jesienią przysypiemy każdy krzew torfem na wysokość ok. 30 cm i zabezpieczymy kilka najniżej położonych oczek. Pamiętajmy także, by zapewnić tej roślinie dostatecznie dużo słońca.
Zbiór i przeznaczenie
Krzew ten dojrzewa dosyć późno, bo na przełomie września i października. Wydawane przez niego owoce nadadzą się do celów deserowych oraz ogólnoużytkowych.
Ponieważ jest to odmiana altanowa (inaczej: ogrodowa), winorośl Alwood można formować na wysokim pniu i nie trzeba jej okrywać na zimę. Dobrze poradzi sobie zarówno na wysokich konstrukcjach, jak i na niskim szpalerze. Zauważa się, że będzie one świetnie spełniała funkcję dekoracyjną, ponieważ jesienią nabiera ładnego zabarwienia, a i grona same w sobie stanowią wystarczającą ozdobę.
Wytrzymałość
Alwood to jedna z roślin odpornych na bardzo duże mrozy – poradzi sobie z temperaturą do -30°C. Poza tym nie będzie ona wymagała nawet podstawowej ochrony, ponieważ jest absolutnie niewrażliwa na szkodniki i choroby grzybowe.
Autor: Dagmara Deska
WINOGRONA NIE TYLKO NA WINO. PRZEKONAJ SIĘ, JAKIE JESZCZE MOGĄ MIEĆ ZASTOSOWANIE! [QUIZ]
Ogłoszenia premium
Przenośnik Ślimakowy
Suszarnia SP kompatybilna z biogazownią
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl