Winorośl Arkadia, czyli rajskie grona odmiany deserowej

Winorośl Arkadia (niektórym znana być może jako Nastia) to wielkoowocowa odmiana ukraińska przeznaczona do uprawy pod osłonami. Jej koszty są niwelowane przez wysoką wartość handlową winogron zradzanych przez ten krzew będący wynikiem krzyżówki odmian Mołdowa i Cardinal. Poza tym roślinę tę ceni się ze względu na cechy smakowe i zdrowotne jej owoców.

Opis

Krzew ten uznawany jest za atrakcyjny ze względu na wiele swoich cech – zaczynając od wyglądu pojedynczej jagody, potem gron, a kończąc na ogólnej prezencji. Arkadia rośnie bardzo silnie i wytwarza dorodne grona (ważące nawet do 1 kg) w kształcie stożków. Zazwyczaj są zwarte, ale mogą być też luźne. Jagody z kolei będą jajowate, żółtozielone, a jedna będzie ważyła przeciętnie aż ok. 6 g. Także sam miąższ jest zachęcający i podoba się konsumentom – jest bowiem niezwykle soczysty i zwarty, słodki. Zauważa się jednak, że będzie trochę gorszej jakości przy uprawie polowej.

Wymagania

Roślina ta preferuje siedliska ciepłe i nasłonecznione. Gleba powinna być lekko kwaśna i wilgotnawa; dobrze, gdy będzie zawierała sporo minerałów. Arkadii przy uprawie pod osłonami wystarczy wyłącznie podstawowa ochrona chemiczna, czyli co najwyżej 2 (góra 4) opryski, podczas gdy inne odmiany potrzebowałyby ich przez cały okres wegetacji.

Cięcie

Winorośl tę powinno się prowadzić w jednoramiennej formie Guyota i nigdy nie zostawiać więcej niż do 6 pąków na 1 m2 powierzchni uprawy. Zadowalające efekty da też prowadzenie na niskich sznurach poziomych lub w formie niskiej głowy (przy systematycznym cięciu łozy na czopy z 5 pąkami). Koniecznym jest też przerzedzanie kwiatów.

Zbiór i zastosowanie

Arkadia dojrzewa wcześnie – zbioru, przy hodowli pod osłonami, możemy dokonać już na początku sierpnia. Owoce nadadzą się idealnie do celów zarówno deserowych, jak i przetwórczych. Sam krzew zaś będzie pięknie się prezentował w przydomowych ogrodach lub w formie pnącza na pergolach czy ścianach.

Wytrzymałość

Wadą tej winorośli jest stosunkowo mała odporność na mróz – zdrewniałe pędy zniosą temperaturę co najwyżej do -21°C. Ważne jest, że jeśli będziemy ją uprawiać w tunelach lub szklarniach, to nie będzie wymagała dogrzewania. Gdy zaś zdecydujemy się na amatorską hodowlę polową, np. w zacisznym miejscu w ogrodzie, to okrycie krzewów na zimę stanie się niezbędne.

Trzeba też nadmienić, że Arkadia ma podwyższoną odporność na choroby grzybowe w stosunku do innych odmian winorośli europejskiej o wielkich owocach. Będzie jednak silnie atakowana przez osy i pszczoły.

 

 

Autor: Dagmara Deska

Bibliografia:

Myśliwiec R., „Uprawa winorośli”, PWRiL, Warszawa 2013 r., s. 38.

Myśliwiec R., „Winorośl w ogrodzie”, PWRiL, Warszawa 2006 r., s. 21.

 

 

 

WINOGRONA NIE TYLKO NA WINO. PRZEKONAJ SIĘ, JAKIE JESZCZE MOGĄ MIEĆ ZASTOSOWANIE! [QUIZ]

[1/12] Jak nazywają się ususzone winogrona?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki