
Pielęgnacja i wymagania winorośli. Jak osiągnąć wysoki plon w polskich warunkach? Oto nasze wskazówki!
Winorośl Agat Doński to rosyjski typ deserowy nadający się do uprawy polowej. Jest on wynikiem krzyżówki odmian Ruskij Rannij i Zaria Siewiera z Dolores. Jego niekwestionowanymi zaletami są bardzo duża plenność oraz piękne grona. Niestety, zauważa się, że winogrona Agatu Dońskiego zazwyczaj mają nieciekawy smak.
Roślina ta ma naprawdę dorodne i atrakcyjne grona – przyciągają wzrok swoją wielkością i regularnością. Zazwyczaj kształtują się w średnio zwarty stożek o mocnej szypule. Jagody z kolei urosną duże i kuliste. Ich skórka będzie ciemnogranatowa, pokryta lekko białym nalotem i dosyć gruba. Miąższ zaś okaże się chrupiący, zwarty, ale za to bez smaku i aromatu.
Agat Doński najlepiej uprawiać na glebie lekkiej i suchej oraz w wyższych formach – na wysokim szpalerze oraz przy ścianach i murach – a to dlatego, że przy ziemi wilgotnej i gliniastej owoce nabiorą tendencji do pękania i gnicia. Ogólnie jednak powinna to być gleba żyzna, próchnicza, o lekko kwaśnym odczynie. Dobrze, aby stanowisko było też dostatecznie nasłonecznione.
Najlepiej odmianę te hodować w południowo-zachodniej części Polski, gdzie najrzadziej występują zimy z temperaturą minimalną poniżej -20°C. Gdy zaś chciałoby się ją posadzić w innych rejonach, to należy uprawiać ją w formie sznura pochyłego, co ułatwi okrywanie zimą.
Ponieważ winorośl ta rośnie silnie i wytwarza grube pędy, to trzeba je będzie przerzedzać. Tak samo dobrze przerzedzać kwiaty, aby grona były należycie odżywione i – dzięki temu – smaczne. Ogólnie Agat Doński zniesie każdy rodzaj cięcia, nawet krótkie.
Z racji tego, że jest to odmiana wczesna, do zbioru będzie się nadawała w połowie września (ok. 10–20 września), choć w ciepłe lata może być gotowa już w sierpniu. Co ważne, można od niej oczekiwać obfitych plonów – średnio grono będzie ważyło ok. 500 g, a w trzy lata od posadzenia owoce z jednego krzewu dadzą zbiór o masie od 5 do 7 kg.
Krzew ten umiarkowanie dobrze poradzi sobie z mrozami – zniesie chłód do ok. -26°C. Niestety, ma on skłonność do przemarzania po zimowych ociepleniach. Oprócz tego jest to winorośl o podwyższonej odporności na różne choroby, w tym np. na mączniaka czy szarą pleśń.
Winogrona Agatu Dońskiego najlepiej nadadzą się na wina, ponieważ ich smak przy spożyciu w formie deserowej może nie być zbyt zachęcający. Do ewentualnych trunków trzeba jednak dodać owoców zrodzonych przez inną odmianę, ponieważ te są słabo zaopatrzone w kwasy i cukry.
Autor: Dagmara Deska
Bibliografia:
Myśliwiec R., „Uprawa winorośli”, PWRiL, Warszawa 2013 r., ss. 36, 43.
Myśliwiec R., „Winorośl w ogrodzie”, PWRiL, Warszawa 2006 r., s. 20.
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl