Winorośl Aurora – francuska odmiana, najlepsza na plantacje!

Winorośl Aurora niektórym znana jest jako Seibel 5279. Odmiana ta została wyselekcjonowana we Francji jako klasyczny mieszaniec europejsko-amerykański. Krzew ten jest w Polsce znany i ceniony już od dawna, ponieważ wykazuje się ponadprzeciętną odpornością oraz niezawodnością w plonowaniu. Jego owoce najchętniej przeznaczane są do produkcji białego wina.

Opis

Grona wytwarzane przez Aurorę nie będą należały do nadmiernie dużych i zwartych – okażą się raczej luźne i wydłużone. Również jagód nie zaliczymy do gigantów, ponieważ pojedynczy owoc będzie miał średnicę co najwyżej 13 mm. W kształcie zaś przypominać będzie jasnożółtą, prawie przezroczystą, kulkę pokrytą od nasłonecznionej strony leciutkim różowym rumieńcem. Miąższ z kolei okaże się słodki (zawartość cukru szacuje się na poziomie 17–20%) i soczysty, ale w ogóle niearomatyczny.

Wymagania

Krzew ten dobrze odnajduje się w polskich warunkach klimatycznych. Nie ma też specjalnych wymagań dotyczących gleby, choć zauważa się, że średnio radzi sobie na ziemi mocno zwapnowanej, a nieco lepiej – na lekko kwaśnej. Gdy z kolei posadziłoby się go w glebie o praktycznie obojętnym pH, to na liściach mogą być widoczne żółtobrązowe plamy będące objawami niedoboru magnezu.

Formowanie i przycinanie

Odmianę tę warto formować na wysokiej pergoli. Będzie ona jednak rosła silnie i mocno się zagęszczała, stąd potrzebne będzie staranne letnie przycinanie. Tym bardziej, że jest ona w stanie wydać mnóstwo płodnych latorośli ze wszystkich pąków zapasowych, czy nawet przynasadowych. Warto też wspomnieć, że Aurora ma zdolność regeneracji po wiosennych przymrozkach.

Wytrzymałość

Roślinę tę uznaje się za praktycznie mrozoodporną – właściwie bez żadnych szkód zniesie temperaturę nawet do -28°C. Na podobnie wysokim poziomie określa się jej odporność na choroby grzybowe.

Zastosowanie

Winogrona należące do tej odmiany dojrzeją w połowie września. Ponieważ Aurora to roślina głównie przerobowa, to owoce te przeznacza się na produkcję wina. Będzie ono całkiem smaczne i lekkie, ale w sumie średniej jakości, ponieważ będzie brakowało mu wyrazistości i aromatu. Z tego powodu powinno się je kupażować z winami o lepszym ekstrakcie.

 

 

Autor: Dagmara Deska

Bibliografia:

Czynczyk A., Lange E., Mika A. i in., „Sadownictwo”, Warszawa 2002 r., s. 445.

Lisek J., „Winoroślowy ogród dla początkujących” [w:] „Działkowiec”, nr 3/2009 r., s. 46.

Myśliwiec R., „Uprawa winorośli, Warszawa 2013 r., s. 48–49.

Myśliwiec R., „Winorośl w ogrodzie, Warszawa 2006 r., s. 22.

Pieniążek S. A. (red.), „Sadownictwo”, PWRiL, Warszawa 2000 r., s. 88.

Rejman A. (red.), „Pomologia”, PWRiL, Warszawa 1994 r., s. 569.

 

 

WINOGRONA NIE TYLKO NA WINO. PRZEKONAJ SIĘ, JAKIE JESZCZE MOGĄ MIEĆ ZASTOSOWANIE! [QUIZ]

[1/12] Jak nazywają się ususzone winogrona?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki