Ceny i notowania drobiu – 29 lutego – 6 marca 2016 r.
Przedstawiamy najświeższe ceny i notowania drobiu z przełomu lutego i marca 2016 r. Prezentujemy tygodniowe zmiany cen skupu żywca i sprzedaży mięsa drobiowego. Zapraszamy do lektury również wszystkich zainteresowanych wartością polskiego eksportu i importu drobiu.
Ceny skupu drobiu rzeźnego
Średnia cena skupu kurcząt rzeźnych została w tym tygodniu ustalona na poziomie 3.312,3 zł/t, nie odnotowano zatem jej zmiany. Indory staniały o 1% i kosztują 5.730,9 zł/t. Indyczki kupujemy o 1% taniej niż w zeszłym tygodniu – cena ich skupu wynosi 5.419,6 zł/t. Na rynku brojlerów kaczych zaobserwowano natomiast 1-procentowy wzrost cen, które ukształtowały się na poziomie 4.598,0 zł/t.
Ceny sprzedaży mięsa drobiowego
Tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj w tym tygodniu podrożały o 3%, osiągając cenę 5.672 zł/t. Takie same tuszki z szyjami sprzedawano po 5.333 zł/t, odnotowano zatem wzrost ich cen o 1%. Tuszki indyków patroszonych 73% natomiast kosztowały tyle samo, co tydzień temu – ich cena ukształtowała się na poziomie 8.743 zł/t.
Import i eksport żywca oraz mięsa drobiowego
W 2015 r. importowaliśmy ogółem 34.629 t mięsa drobiowego za równowartość 61.351 tys. EUR (256.292 tys. PLN) i 100.222 t drobiu żywego o łącznej wartości 149.689 tys. EUR (625.446 tys. PLN).
Na eksport od początku zeszłego roku przeznaczono 839.430 t mięsa drobiowego za łączną cenę 1.637.667 tys. EUR (6.851.227 tys. PLN). Ponadto sprzedaliśmy za granicę 25.130 t drobiu żywego o wartości 73.490 tys. EUR (307.325 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi