Ceny i notowania indyków – 19-25 kwietnia 2021 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z kwietnia 2021 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.823 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej wzrostem o 3%. Indyczki kosztują natomiast 5.832 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W marcu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,50 zł/kg, w centralnym – po 5,70 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,86 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 5,69 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,61 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka wzrosła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 16.825 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 6.906 zł/t, czyli o 5% drożej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 10.994 zł/t, a więc tyle samo, co w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 6.402 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi