Ceny i notowania indyków – 27 maja – 2 czerwca 2019 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu maja i czerwca 2019 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5.720 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej stagnacją. Indyczki kosztują natomiast 5.447 zł/t, płacimy więc za nie tyle samo, co w poprzednim notowaniu. W kwietniu brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,52 zł/kg, w centralnym – po 5,61 zł/kg, w południowo-zachodnim – po 5,41 zł/kg, we wschodnim z kolei – po 6,17 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,55 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka spadła w minionym tygodniu o 1%, jej wartość wynosi więc 18.566 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 5.620 zł/t, czyli po cenie niezmienionej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 9.912 zł/t, a więc o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4.397 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi