Ceny i notowania indyków – 30 maja – 5 czerwca 2016 r.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z najświeższymi informacjami na temat skupu i sprzedaży mięsa indyczego. W których makroregionach Polski jego ceny osiągnęły najwyższy poziom i jakim wahaniom ulegały? Oto notowania indyków z przełomu maja i czerwca 2016 r.
Ceny skupu indyków
Cena skupu indorów ustaliła się aktualnie na poziomie 5 350,9 zł/t, mamy zatem do czynienia z jej spadkiem o 1%. Indyczki kosztują natomiast 5 029,9 zł/t, płacimy więc za nie o 1% mniej niż w poprzednim notowaniu. W maju brojlery indycze osiągnęły następujące ceny (w przeliczeniu na kilogram): w północnym regionie Polski skupowano je po 5,23 zł/kg, w centralnym – po 5,12 zł/kg, w południowo-wschodnim – po 5,11 zł/kg, w zachodnim z kolei – po 5,38 zł/kg. Średnia cena indyków rzeźnych na polskim rynku wynosi 5,24 zł/kg.
Ceny sprzedaży elementów z indyka
Cena filetów z piersi indyka uległa spadkowi o 1%, jej wartość wynosi więc 17 372 zł/t. Skrzydła indycze sprzedaje się na polskim rynku po 4 553 zł/t, czyli o 2% taniej w stosunku do poprzedniego notowania. Udziec z indyka z kolei kosztuje 8 128 zł/t, a więc o 4% więcej niż w poprzednim tygodniu. Indycza wątroba osiągnęła cenę 4 611 zł/t, odnotowano zatem jej wzrost o 2%.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi