Ceny i notowania wieprzowiny – 11-17 stycznia 2021 r.

Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny ze stycznia 2021 r.

Ceny żywca (bez VAT)

Obecnie, według danych z 17.01.2021, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 3,88 zł/kg (region północny), 3,95 zł/kg (region środkowo-wschodni), 3,88 zł/kg (region południowo-wschodni) i 3,87 zł/kg (region zachodni).

Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)

Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP  wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.127 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy E: 5.033 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy U: 4.694 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy R: 4.321 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), dla klasy O: 3.550 zł/t (tygodniowy wzrost o 5%), a dla klasy P: 3.602 zł/t (tygodniowy wzrost o 11%).

Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych

17.01.2021 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 5.839 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.514 zł/t, czyli o 2% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 2% i kosztowała 17.320 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 4% mniej niż tydzień temu, czyli 11.839 zł/t.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Wieprzowina

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki