Ceny i notowania wieprzowiny – 12-18 kwietnia 2021 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z kwietnia 2021 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 18.04.2021, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,29 zł/kg (region północny), 5,31 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,27 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,26 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.881 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 6.801 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 6.480 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 6.110 zł/t (stagnacja ceny), dla klasy O: 5.356 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), a dla klasy P: 5.336 zł/t (tygodniowy wzrost o 6%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
18.04.2021 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 2% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.706 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.233 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 8% i kosztowała 15.948 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 2% więcej niż tydzień temu, czyli 11.999 zł/t.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi