Ceny i notowania wieprzowiny – 12-18 września 2016 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z września 2016 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 2016-09-18, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,38 zł/kg (region północny), 5,43 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,43 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,38 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 7.049 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy E: 6.955 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 6.548 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 6.138 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy O: 5.469 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), a dla klasy P: 4.746 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
2016-09-18 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.648 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.171 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 5% i kosztowała 16.360 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 10.642 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
09-18-16 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 169,53 zł/szt. (20 kg), co oznacza spadek o 1% w porównaniu do 09-11-16. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 140,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 225,00 zł/szt. (wzrost o 2%).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi