Ceny i notowania wieprzowiny – 15-21 lutego 2021 r.

Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z lutego 2021 r.

Ceny żywca (bez VAT)

Obecnie, według danych z 21.02.2021, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 4,30 zł/kg (region północny), 4,37 zł/kg (region środkowo-wschodni), 4,30 zł/kg (region południowo-wschodni) i 4,30 zł/kg (region zachodni).

Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)

Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP  wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.648 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%), dla klasy E: 5.566 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%), dla klasy U: 5.253 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%), dla klasy R: 4.906 zł/t (tygodniowy wzrost o 5%), dla klasy O: 4.048 zł/t (tygodniowy wzrost o 5%), a dla klasy P: 3.594 zł/t (tygodniowy spadek o 14%).

Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych

21.02.2021 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 3% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 6.244 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.114 zł/t, czyli o 2% taniej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 6% i kosztowała 17.216 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 1% mniej niż tydzień temu, czyli 11.342 zł/t.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Wieprzowina

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki