Ceny i notowania wieprzowiny – 20-26 czerwca 2016 r.

Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z czerwca 2016 r.

Ceny żywca (bez VAT)

Obecnie, według danych z 2016-06-26, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,12 zł/kg (region północny), 5,17 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,09 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,02 zł/kg (region zachodni).

Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)

Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP  wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 6.717 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy E: 6.631 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy U: 6.224 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy R: 5.764 zł/t (tygodniowy wzrost o 3%), dla klasy O: 5.045 zł/t (tygodniowy wzrost o 2%), a dla klasy P: 4.086 zł/t (tygodniowy spadek o 10%).

Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych

2016-06-26 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wzrosła o 1% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 7.234 zł/t . Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 11.906 zł/t, czyli po tej samej cenie, co w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 2016-06-26, czyli 15.898 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei o 2% więcej niż tydzień temu, czyli 10.090 zł/t.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Wieprzowina

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki