Ceny i notowania wieprzowiny – 25-31 stycznia 2021 r.
Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z końca stycznia 2021 r.
Ceny żywca (bez VAT)
Obecnie, według danych z 31.01.2021, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 3,97 zł/kg (region północny), 3,99 zł/kg (region środkowo-wschodni), 3,94 zł/kg (region południowo-wschodni) i 3,89 zł/kg (region zachodni).
Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)
Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 5.182 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia), dla klasy E: 5.089 zł/t (stagnacja ceny w porównaniu do zeszłego tygodnia), dla klasy U: 4.749 zł/t (cena taka sama jak w poprzednim notowaniu), dla klasy R: 4.372 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), dla klasy O: 3.668 zł/t (tygodniowy wzrost o 1%), a dla klasy P: 3.363 zł/t (tygodniowy wzrost o 4%).
Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych
31.01.2021 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce nie zmieniła się w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 5.839 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 10.596 zł/t, czyli o 6% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana staniała o 3% i kosztowała 16.934 zł/t. Za kiełbasę toruńską płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 11.518 zł/t.
Najwyższe i najniższe ceny prosiąt na polskich targowiskach
01-31-21 średnia krajowa cena sprzedaży prosiąt wyniosła 208,33 zł/szt. (20 kg), co oznacza brak zmian w porównaniu do 01-24-21. Najniższa możliwa cena prosiąt na polskich targowiskach wyniosła 140,00 zł/szt. (bez zmian w porównaniu do minionego tygodnia) najwyższa natomiast 285,00 zł/szt. (brak zmian).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi