Ceny i notowania wołowiny – 9-15 listopada 2015 r.
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny w listopadzie 2015 r.
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
2015/11/15 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,14 zł/kg według wagi żywej, 12.116 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 12.358 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej nie zmieniła się, w porównaniu do minionego roku natomiast – wzrosła o 10%.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia w ciągu tygodnia podrożały o 1% i osiągnęły cenę 12.750 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych zmalał o 2% i wynosi obecnie 9.441 zł/t.
Ceny zakupu żywych cieląt i bydła opasowego
Byczki typu mięsnego w wieku od 8 dni do 4 tygodni kupowano 2015/11/15 po 765,25 zł/szt., a więc o 3% taniej niż w zeszłym tygodniu. Byczki typu mlecznego z kolei podrożały o 1% i kosztują obecnie 529,43 zł/szt. Zmianom uległy również koszty zakupu bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy, które w ciągu tygodnia spadły o 6% i wynoszą 9,55 zł/kg wagi żywej.
Eksport bydła i wołowiny
W tym roku sprzedaliśmy za granicę 106.059 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 37.734 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 213.987 ton wołowiny świeżej o wartości 707.397 tys. EUR i 57.136 ton mrożonej o wartości 180.866 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
Do Polski sprowadzono w 2015 r. już 99.149 sztuk bydła żywego za cenę 48.889 tys. EUR. Kupiliśmy też 11.163 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 29.521 tys. EUR i 3.884 ton surowca zamrożonego o wartości 11.871 tys. EUR.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi