STROBI 250 SC

Poniżej prezentujemy informacje na temat zastosowania, dawkowania i oprysku środka o nazwie: STROBI 250 SC. Z opisu dowiesz się, kiedy i jak stosować: STROBI 250 SC, poznasz jego orientacyjną cenę, charakterystykę, właściwe dawkowanie i termin stosowania.

Producent: Syngenta Limited, Priestley Road, Surrey Research Park, Guildford, Surrey, GU2 7YH, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej

Typ preparatu: fungicyd

Opis: koncentrat przeznaczony do zapobiegawczej walki z chorobami grzybowymi roślin warzywnych i rolniczych; po rozcieńczeniu w wodzie rozprzestrzenia się go za pomocą opryskiwaczy ręcznych albo polowych; działa wgłębnie i systemicznie

* WAŻNE: środka nie stosować w pobliżu sadów jabłoniowych!

Zezwolenie: R-77/2012 h.r. z dnia 04.10.2012 r.

Ważność zezwolenia do: 31.07.2015 r.

Ważność stosowania do: 01.02.2017 r.

Substancje czynne: azoksystrobina (250 g)

Zastosowanie: w zależności od rośliny (tutaj pomijamy zboża)               

  • cebula – przeciw mączniakowi rzekomemu, szarej pleśni (zgniliźnie szyjki) oraz alternariozie
  • fasola szparagowa – przeciw antraknozie, szarej pleśni i zgniliźnie twardzikowej
  • groch konserwowy – przeciw askochytozie grochu i mączniakowi rzekomemu
  • kapusty głowiasta i pekińska – przeciw alternariozie i szarej pleśni
  • kalafior – przeciw alternariozie
  • marchew – przeciw alternariozie naci i mączniakowi prawdziwemu
  • sałata (uprawa polowa i tunelowa) – przeciw mączniakowi prawdziwemu i rzekomemu, szarej pleśni oraz zgniliźnie twardzikowej
  • papryka (uprawa tunelowa) – przeciw szarej pleśni i zgniliźnie twardzikowej
  • pomidor (uprawa polowa) – przeciw alternariozie i zarazie ziemniaka
  • por – przeciw rdzy pora i alternariozie
  • seler – przeciw septoriozie
  • ziemniak – przeciw alternariozie oraz rizoktoniozie ziemniaka

Termin stosowania: w zależności od rośliny

  • cebula – zapobiegawczo (od fazy rozwoju trzeciego liścia), zgodnie z sygnalizacją lub po pojawieniu się pierwszych objawów; zabiegi powtarzać co 7–10 dni
  • fasola szparagowa – zapobiegawczo (w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków) lub po pojawieniu się pierwszych objawów; zabieg powtórzyć za 7–10 dni
  • groch konserwowy – na początku fazy kwitnienia; zabieg powtórzyć za 7–10 dni
  • kapusty głowiasta i pekińska – zapobiegawczo (na początku tworzenia się główek) lub po wystąpieniu pierwszych objawów; później zabiegi powtarzać co 7–10 dni

* WAŻNE: w celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność

  • kalafior – zapobiegawczo (na początku rozwoju główek) lub po wystąpieniu pierwszych objawów; zabieg powtórzyć po 7–10 dniach

* WAŻNE: w celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność

  • marchew – zapobiegawczo (na początku rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru, gdy korzenie zaczynają się poszerzać) lub po wystąpieniu pierwszych objawów na liściach; zabiegi powtarzać co 7–10 dni
  • sałata (uprawa polowa) – zapobiegawczo (na początku rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru) lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób na roślinach; zabieg powtórzyć po 7–10 dniach
  • sałata (uprawa tunelowa) – zapobiegawczo lub po wystąpieniu pierwszych objawów; zabieg powtórzyć po 7–10 dniach
  • papryka (uprawa tunelowa) – zapobiegawczo lub po wystąpieniu pierwszych objawów; zabieg powtarzać co 7–10 dni
  • pomidor (uprawa polowa) – zapobiegawczo, (na początku rozwoju pędów bocznych), zgodnie z sygnalizacją, przed wystąpieniem pierwszych objawów lub po wystąpieniu pierwszych objawów na wczesnych odmianach ziemniaka w danym rejonie; zabieg powtarzać co 7–10 dni

* WAŻNE: nie stosować środka w początkowej fazie wzrostu pomidora (do 4 tygodni po posadzeniu lub do 5 tygodni po siewie) oraz na rośliny mokre lub bezpośrednio po opadach deszczu

  • por, seler – zapobiegawczo (od fazy rozwoju trzeciego liścia) lub po wystąpieniu pierwszych objawów; zabieg powtarzać co 7–10 dni
  • ziemniak – w wypadku rizoktoniozy, przy opryskiwaniu pasowym gleby: w trakcie wiosennego wysadzania bulw (używać zamontowanych na sadzarce urządzeń wyposażonych w dwie dysze opryskujące; WAŻNE: unikać bezpośredniego opryskiwania bulw, żeby nie opóźniać kiełkowania i wschodów); w wypadku alternariozy: zapobiegawczo co 10–14 dni

Dawkowanie: w zależności od warzywa

  • cebula, fasola szparagowa, groch konserwowy, kapusty głowiasta i pekińska, kalafior, marchew, por, seler – 0,8 l/ha (woda: 700 l/ha)
  • sałata (uprawa polowa) – 0,8 l/ha (woda: 600 l/ha)    
  • sałata (uprawa tunelowa), papryka (uprawa tunelowa) – 0,1% (100 ml na 100 l wody); ilość wody dla sałaty: 60 l/1000 m2, a dla papryki: 80 l/1000 m2
  • pomidor (uprawa polowa) – 0,8–1 l/ha (woda: 800 l/ha)
  • ziemniak – w wypadku rizoktoniozy, przy opryskiwaniu pasowym gleby: 2,0–3,0 l/ha (woda: 100–200 l/ha); w wypadku alternariozy: 0,5 l/ha (woda: 300–400 l/ha)

* WAŻNE: środek zawsze stosować naprzemiennie z fungicydami o innym sposobie działania

Maksymalna liczba zabiegów w roku wegetacyjnym: w zależności od rośliny

  • cebula, kapusty głowiasta i pekińska, marchew, papryka, pomidor, por, seler, ziemniak – 3
  • fasola szparagowa, groch konserwowy, kalafior, sałata – 2

Okres karencji: w zależności od warzywa

  • por – 20 dni
  • cebula, kapusty głowiasta i pekińska, kalafior, groch konserwowy, seler, sałata – 14 dni
  • marchew – 10 dni
  • fasola szparagowa, ziemniak (przy oprysku nalistnym na alternariozę) – 7 dni
  • papryka, pomidor – 3 dni

Okres prewencji dla pszczół: nie dotyczy

Toksyczność: szkodliwy – niebezpieczny dla środowiska wodnego, w którym powoduje długotrwałe zmiany

Orientacyjna cena: brak danych

Uwaga: przed zastosowaniem każdego środka ochrony roślin należy zapoznać się z etykietą producenta w celu ograniczenia ryzyka dla środowiska i ludzi

Etykieta
Pobierz STROBI 250 SC

Kategorie
Fungicydy

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki