
Borówka amerykańska Duke – dowiedz się więcej o tej odpornej odmianie
Borówka wysoka, zwana również amerykańską, uprawiana jest na wielką skalę w kilku stanach USA. W Polsce cieszy się coraz większym zainteresowaniem zarówno w uprawie amatorskiej, jak i towarowej. Klimat naszego kraju doskonale sprzyja rozwojowi tego krzewu i pozwala na uzyskanie wysokiego plonu, który powinien zadowolić każdego plantatora.
Odmiana ta jest średnio późna, wyhodowano ją w Stanach Zjednoczonych. Wprowadzona została do uprawy w 1952 r., to jedna z pierwszych odmian borówki wysokiej, najczęściej i najchętniej uprawiana. Krzew silnie rośnie, ma wzniesiony, nieco rozłożysty pokrój, może dorastać nawet do 2 m wysokości. Młode pędy pokryte są zieloną korą, na starszych przebarwia się ona na popielato i zaczyna łuszczyć. Łuszczenie kory możemy pomylić z objawami choroby, ale wystarczy delikatnie oderwać kawałek i zobaczyć, jaki kolor pod spodem ma pęd. Jeśli jest zielony, świadczy to o naturalnym złuszczaniu się, jeśli brązowy – o chorobie.
Krzew odmiany Bluecrop charakteryzuje się dość dużą wytrzymałością na mróz i suszę, jego kwiaty zaś zniosą wiosenne przymrozki, dlatego polecany jest do uprawy w chłodniejszych regionach.
Krzew owocuje obficie, dając duże i bardzo duże, słodko-kwaśne, smaczne, lekko spłaszczone i jędrne owoce, które po dojrzeniu łatwo opadają z krzewu. Dobrze zaś znoszą transport, dobrze przechowują się oraz – co ważne – nie pękają podczas deszczu. Owoce dojrzałość zbiorczą uzyskują na przełomie lipca i sierpnia (dojrzewają 2 tygodnie po odmianie Earliblue), ich zbiór prowadzimy przez ok. 3 tygodnie. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Pamiętajmy jednak, że wszelkie obróbki cieplne owoców borówki wysokiej (gotowanie, duszenie, smażenie) zmniejszają ilość wartościowych związków, a więc ich wartość biologiczną. Największą wartość odżywczą mają w postaci świeżej lub zamrożonej.
Owoce borówki wysokiej znane są przede wszystkim z wysokiej zawartości związków przeciwutleniających – antocyjanów, które w połączeniu z witaminami A, C i E zwalczają wolne rodniki i tym samym opóźniają proces starzenia się organizmu. Antocyjany poprawiają również nasz wzrok i zapobiegają zmęczeniu oczu. Ponadto owoce zawierają kwas foliowy, który ważny jest w okresie ciąży – przeciwdziała wadom układu nerwowego płodu. Zawarte w borówce fitoestrogeny zmniejszają w organizmie ilość złego cholesterolu (LDL) na rzecz dobrego (HDL).
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl