
Sadzenie borówki amerykańskiej – czytamy porady, a potem… podwijamy rękawy!
Krzewy borówek już coraz częściej można spotkać w naszych ogrodach i na działkach. Wielu z nas bardzo sobie ceni smak tych pysznych i zdrowych owoców, a mając możliwość uprawy, próbuje wyhodować własne owoce.
Czasem bywają z tym jednak pewne kłopoty, mimo iż uprawa borówki nie jest bardzo trudna. Nie ma ona wprawdzie wielu wyszukanych oczekiwań, ale jeśli nie spełnimy jej podstawowego i najważniejszego warunku uprawy, czyli odpowiedniej kwasowości gleby, nigdy nie będziemy zadowoleni z wyników.
Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum), bo to właśnie tę borówkę znamy w Polsce pod nazwą borówki amerykańskiej, należy do rodziny wrzosowatych, dlatego do dobrego rozwoju i plonowania, bezwzględnie oczekuje gleby bardzo kwaśnej o odczynie w przedziale pH 3,5 do 4,5. Nie wszyscy mamy działki na terenach położonych w bezpośrednim sąsiedztwie lasów iglastych, gdzie często gleba w sposób naturalny jest zakwaszona, dlatego zwykle przed planowanym zakupem i posadzeniem krzaczków, należy przygotować właściwe stanowisko. Najlepiej będzie, jeśli uda nam się to zrobić jesienią w roku poprzedzającym rozpoczęcie uprawy.
Jednak zanim zabierzemy się za przygotowanie samej gleby, powinniśmy wybrać dla borówki odpowiednie stanowisko. Preferuje ona słońce, ciepło i nie lubi miejsc podmokłych, o wysokim stanie wód gruntowych. Kiedy będzie często narażona na podsiąkanie, nie tylko zostanie obniżone pH gleby wokół korzeni, lecz także zaczną się w niej rozwijać organizmy chorobotwórcze np. pleśnie.
Borówka amerykańska, jest wprawdzie dość odporna na mróz, bo wytrzymuje spadki do -25°C, ale w mroźniejsze zimy może doznać uszkodzeń mrozowych. Takie niebezpieczeństwo zagraża jej głównie na odkrytym terenie, gdzie lodowate wiatry dodatkowo uszkadzają rośliny. Dlatego woli ona miejsca osłonięte i ciepłe.
Kiedy już wybierzemy stanowisko, musimy określić kwasowość naszej gleby. Możemy łatwo to sprawdzić przy pomocy specjalnych zestawów do mierzenia pH, dostępnych w centrach ogrodniczych. Gdy już poznamy odczyn gleby, możemy ją odpowiednio zakwasić, używając siarki ogrodniczej i stosując podaną na opakowaniu właściwą dawkę dla uzyskania pożądanego odczynu. Siarka zakwasza glebę, jednak dzieje się to dość powoli, dlatego właśnie wskazane jest wykonanie zabiegu w roku poprzedzającym uprawę.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl