
Uprawa pszenicy ozimej - wszystko co wiedzieć trzeba!
Pszenica Ostroga jest to oścista odmiana pszenicy ozimej, należąca do grupy technologicznej A, czyli jakościowej. Jej mąka może być przeznaczana na wypiek chleba i inne cele konsumpcyjne. Odznacza się bardzo dobrymi parametrami jakościowymi ziarna.
Odmiana Ostroga odznacza się bardzo dobrą mrozoodpornością. Termin jej kłoszenia i dojrzewania jest późny, a rośliny uzyskują średnią wysokość (92 cm) i są średnio podatne na wyleganie. Masa 1000 ziaren wynosi 48,5 g, a wyrównanie ziarna jest dość duże, tak samo jak odporność na porastanie w kłosie. Zawartość białka i glutenu w ziarnie jest dość duża, a gęstość w stanie zsypnym przeciętna. Wskaźnik sedymentacji SDS jest wysoki, a liczba opadania duża.
Odmiana ta może być uprawiana na terenie całego kraju. Odznacza się przeciętną tolerancją na zakwaszenie.
Odmiana ostroga jest odporna na choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną, brunatną plamistość liści, fuzariozę kłosów i septoriozę plew. Jest średnio odporna na septoriozę liści i mączniaka prawdziwego liści.
Autor: mgr inż. Kinga Borek
Bibliografia:
Grzebisz W., „Produkcja roślinna – technologie produkcji roślinnej”, wyd. Hortpress, Warszawa 2012 r., str. 56-60.
Najewski A. „Pszenica królową pól” [w:] „Tygodnik rolniczy”, nr 33/2011 r., s. 23-25.
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl