Pszenica Ostroga – opis, odporność i wymagania tej odmiany

Pszenica Ostroga jest to oścista odmiana pszenicy ozimej, należąca do grupy technologicznej A, czyli jakościowej. Jej mąka może być przeznaczana na wypiek chleba i inne cele konsumpcyjne. Odznacza się bardzo dobrymi parametrami jakościowymi ziarna.

Cechy charakterystyczne

Odmiana Ostroga odznacza się bardzo dobrą mrozoodpornością. Termin jej kłoszenia i dojrzewania jest późny, a rośliny uzyskują średnią wysokość (92 cm) i są średnio podatne na wyleganie. Masa 1000 ziaren wynosi 48,5 g, a wyrównanie ziarna jest dość duże, tak samo jak odporność na porastanie w kłosie. Zawartość białka i glutenu w ziarnie jest dość duża, a gęstość w stanie zsypnym przeciętna. Wskaźnik sedymentacji SDS jest wysoki, a liczba opadania duża.

Wymagania

Odmiana ta może być uprawiana na terenie całego kraju. Odznacza się przeciętną tolerancją na zakwaszenie.

Odporność

Odmiana ostroga jest odporna na choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną, brunatną plamistość liści, fuzariozę kłosów i septoriozę plew. Jest średnio odporna na septoriozę liści i mączniaka prawdziwego liści.

 

 

Autor: mgr inż. Kinga Borek

Bibliografia:

Grzebisz W., „Produkcja roślinna – technologie produkcji roślinnej”, wyd. Hortpress, Warszawa 2012 r., str. 56-60.

Najewski A. „Pszenica królową pól” [w:] „Tygodnik rolniczy”, nr 33/2011 r., s. 23-25.

 

ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH

[1/10] Które drzewo w średniowiecznej Europie było czczone jako symbol boga piorunów?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki