Pszenica Bamberka – charakterystyka odmiany i wymagania

Pszenica ozima odmiany Bamberka Pszenica ozima odmiany Bamberka

Bamberka jest odmianą pszenicy ozimej należącą do grupy A (jakościowej), która może być wykorzystywana na cele konsumpcyjne.

Cechy charakterystyczne

Jej rośliny są średnio plenne i mrozoodporne. Średnio osiągają wysokość 89 cm, a ich odporność na wyleganie jest przeciętna. Termin kłoszenia i dojrzewania jest średni, a masa 1000 ziaren wynosi 46,3 g. Ziarno cechuje się dobrym wyrównaniem i dużą gęstością w stanie z zsypnym. Wskaźnik sedymentacji SDS jest duży. Odporność ziarna na porastanie w kłosie jest średnia, liczba opadania jest bardzo duża, a zawartość białka i glutenu jest dość duża.

Wymagania

Odmiana Bamberka jest średnio tolerancyjna na zakwaszenie gleby.

Odporność

Bamberka jest dość odporna na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego liści, brunatną plamistość liści i fuzariozę kłosów. Wykazuje też średnią odporność na rdze brunatną oraz septoriozę plew i liści.

 

Autor: mgr inż. Kinga Borek

Bibliografia:

Grzebisz W., „Produkcja roślinna – technologie produkcji roślinnej”, wyd. Hortpress, Warszawa 2012 r., s. 56-60.

Najewski A., „Pszenica królową pól” [w:] „Tygodnik rolniczy”, nr 33/2011 r., s. 23-25.

 

ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH

[1/10] Które drzewo w średniowiecznej Europie było czczone jako symbol boga piorunów?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki