Rozsada papryki – wyjaśniamy, kiedy i w jaki sposób uzyskać sadzonki

Rozsada papryki Rozsada papryki

Papryka jest ceniona na całym świecie ze względu na swoją wartość odżywczą. Posiada największą ilość witaminy C spośród wszystkich warzyw uprawianych w Polsce. Jest również bogatym źródłem witaminy E, magnezu, żelaza oraz błonnika.

Uprawiana jest wyłącznie z rozsady, której produkcja trwa ok. 2 mies. Nasiona wysiewa się zwykle w drugiej połowie marca. Powinny być dobrej jakości, wolne od wszelkich chorób, o dużej zdolności kiełkowania. Przed siewem zaprawia się je przeciwko chorobom wirusowym i grzybowym, stosując się do zaleceń podanych w programie ochrony. Z 1 g nasion (100–150 sztuk) otrzymuje się przeważnie 90–120 roślin, a na obsadzenie 1 ha potrzeba 35–50 tys. sztuk rozsady.

Przed wysiewem należy przygotować miejsce oraz podłoże. Polecana jest mieszanka substratu torfowego z piaskiem i przekompostowaną korą sosnową. Skrzynki uzupełnia się podłożem, w którym następnie wykonuje się małe rowki co 3–4 cm, w nich umieszcza się materiał siewny co 1–1,5 cm. Nasiona przykrywa się cienką warstwą piasku lub przesianego substratu (1 cm). Podłoże podlewa się przez drobne sitko, aby nie doprowadzić do przemieszczenia nasion. Temperatura wody do podlewania nie powinna być niższa niż 14°C. Warto skrzynki przykryć przezroczystą folią, co pomoże w utrzymaniu odpowiedniej wilgotności na stałym poziomie. Wschody roślin uzyska się już po 10–14 dniach od siewu, jeśli będzie utrzymywana odpowiednia temperatura, 25–26°C. Kiełkowanie można przyspieszyć o 2–3 dni, mocząc nasiona przez 2 doby w wodzie o temperaturze 25–30°C (zaprawianie prowadzi się wtedy po wysuszeniu nasion). Po wykiełkowaniu zdejmuje się folię ze skrzynek, a temperaturę powietrza obniża się do 22–24°C w dzień oraz 18–21°C w nocy. Jeśli produkcję rozsady prowadzi się w okresie krótkiego i słabego dostępu światła, należy ją doświetlać – natężenie światła nie powinno spadać poniżej 4 tys. luksów.

Siewki z rozwiniętymi liścieniami i pierwszym liściem właściwym pikuje się do doniczek lub pierścieni o średnicy 8–10 cm wypełnionych podłożem (substrat torfowy). Po przepikowaniu podlewa się je przez sitko wodą o temperaturze pokojowej. Często rośliny cierpią na niedobór składników pokarmowych, dlatego zaleca się dokarmianie ich roztworem 0,1–0,2% saletry amonowej lub roztworem 0,3–0,5% Florovitu (50–100 ml na roślinę). Należy pamiętać, że papryka bardzo źle znosi zasolenie.

Przy uprawie na wełnie mineralnej nasiona wysiewa się do paluszków z wełny, a po wytworzeniu przez rośliny 2 liści umieszcza się je w kostkach. Uprzednio kostki nasącza się pożywką o pH=5,5–6,0.

Niezależnie od sposobu produkcji rozsady doniczki należy rozstawiać, ponieważ papryka łatwo wybiega – wyciąga się. Przyjmuje się, że na 1 m2 szklarni powinno się znajdować nie więcej niż 25 sztuk.

Prawidłowo wyprodukowana rozsada powinna być krępa, zdrowa, o wysokości ok. 25 cm, o 6–7 liściach właściwych, z wykształconym pierwszym pąkiem kwiatowym. Kilka dni przed sadzeniem hartuje się ją, ograniczając podlewanie. Nie zaleca się wietrzenia, ponieważ zbyt intensywne doprowadza do przechłodzenia roślin, powodując zaburzenia we wzroście, żółknięcie liści czy drewnienie łodyg. Paprykę sadzi się na przełomie maja i czerwca do gruntu w rozstawie 40–50 x 30–40 cm. Można sadzić ją również pasowo w 4 rzędach odległych od siebie o 30–40 cm, pozostawiając wolny 5. rząd. Po posadzeniu rośliny się obficie podlewa. W chłodniejszych rejonach Polski zaleca się uprawę papryki pod osłonami, jedynie w cieplejszych można wysadzać ją w pole.

Doskonałe nasiona papryki kupisz tutaj

 

Autor: Joanna Żołnierkiewicz

Bibliografia:

Dobrakowska-Kopecka Z., Doruchowski R.W., Gapiński M., „Warzywnictwo”, PWRiL, Warszawa 1999 r., s. 87–89

Giza M., „Produkujemy rozsadę cz. 2”, „Działkowiec” 3/2006 r., s. 48–49

Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., „Warzywnictwo”, UWP, Wrocław 2007 r., s. 373–375; 505–506

Kunicki E., „Rozsada warzyw ciepłolubnych” [w:] „Działkowiec” 5/2007 r., s. 54–55

Le Page R., Meudec G., „Abc warzywnictwa”, wyd. Delta, Warszawa 2010 r., s. 122–123

Legańska Z., Balcerzak J., „Warzywnictwo”, wyd. Hortpress, Warszawa 2000 r., s. 167–170; 470–474

Orłowski M., Kołota E., „Uprawa warzyw”, wyd. „Brasika”, Szczecin 1993 r., s. 126

Pudelski T. (praca zbiorowa), „Uprawa warzyw pod osłonami”, PWRiL, Warszawa 2002 r., s. 171

Skąpski H., Dąbrowska B., „Uprawa warzyw w polu”, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1994 r., s. 147–148

PAPRYKA, JAKIEJ NIE ZNAŁEŚ! DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ [QUIZ]

[1/12] Który kraj najbardziej przyczynił się do popularyzacji papryki w Europie?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki