Uprawa rzepaku krok po kroku
Rzepak ozimy - wymagania, uprawa, odmiany i agrotechnika
Zobacz także
Rzepak ozimy jest rośliną typu oleistego, należącej do formy biennis czyli ozimej. Odznacza się wysoką zwartością tłuszczu w nasionach, które wykorzystywane są do produkcji oleju przeznaczanego na cele konsumpcyjne i przemysłowe. Może być również wykorzystywany na cele energetyczne. Forma ozima jest częściej uprawiana w Polsce niż jara. W kraju uprawia się też odmiany hybrydowe, które mają około 25% udziału w zasiewach rzepaku.
Odmiany
Rzepak można podzielić na odmiany tradycyjne (NN) i jakościowo ulepszone. Odmiany tradycyjne odznaczają się dużą ilością kwasu erukowego i glukozynolanów, jednak nie są już uprawiane. Do odmian jakościowo ulepszonych zaliczamy odmiany jednozerowe („0”) i podwójnie ulepszone („00”). Obecnie uprawia się odmiany podwójnie ulepszane, które są praktycznie pozbawione kwasu erukowego, a w nasionach gromadzą niewielkie ilości glukozynolanów. Prowadzone są prace hodowlane nad odmianami potrójnie ulepszanymi.
W Krajowym Rejestrze znajduję się aktualnie 109 odmian rzepaku ozimego, które różnią się między sobą wielkością i jakością plonu nasion oraz zimotrwałością.
Aktualnie hodowla nowych odmian rzepaku ozimego zmierza do obniżania zawartości glukozynolanów, które ograniczają przyswajalność białka. Prace odbywają się również w kierunku zwiększenia strawności i wartości energetycznej roślin rzepaku poprzez zmniejszenie zawartości włókna. Dodatkowo hodowcy pracują nad podniesieniem potencjału plonowania roślin, nad zwiększeniem ich odporności na stresy abiotyczne i biotyczne oraz nad poprawą cech, które odpowiadają za osypywanie się nasion i wyleganie roślin.
Cechy charakterystyczne
Rzepak wytwarza cienki, palowy system korzeniowy, który może wrastać nawet do 200 cm w głąb gleby. Na wiosnę budowa roślin rzepaku jest inna niż w okresie jesiennym. Rośliny wytwarzają rozetę składającą się z 8-10 liści z pąkiem wierzchołkowym umieszczonym maksymalnie 4 cm nad powierzchnią gleby. Pierwszy liść formy ozimej jest nieowłosiony lub tylko w niewielkim stopniu, np. posiada 5 włosków. Łodyga pędu generatywnego jest obficie ulistniona oraz silnie rozwinięta, może osiągać wysokość do 1,5 m, a u podstawy może być zdrewniała. Ma ona błękitnozielony kolor, ponieważ jest pokryta woskowym nalotem. W okresie wiosennym rzepak rozwija wysoka łodygę, która jest rozgałęziona. Liście są nieowłosione i mają sino-zieloną barwę. Kwiatostanem jest luźne grono, które składa się z 20-50 kwiatów. Kwiaty są obcopylne i mają żółty kolor, a owocem jest wielonasienna łuszczyna.
Nasiona rzepaku są drobne, kuliste. Masa 1000 nasion wynosi 4,5-6,0 g. W nasionach mogą występować glukozynolany, które są niepożądane. Jednak współcześnie uprawiane odmiany są podwójnie ulepszane i głównie zawierają kwas oleinowy, kwas linolowy i linolenowy, a zawartość kwasu erukowego jest niewielka. Olej rzepakowy jest jadalnym olejem półschnącym, który odznacza się dużą trwałością w wyższych temperaturach.
Wykorzystanie
Olej rzepakowy najczęściej wykorzystywany jest w żywieniu człowieka. Jest on bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i może być wykorzystywany do prawidłowego żywienia. Nadaje się do obróbki termicznej podczas przygotowywania posiłków i można nim zastępować tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
W żywieniu zwierząt można wykorzystywać poekstrakcyjną śrutę rzepakową, wytłoki oraz całe nasiona rzepaku. Są one dobrym źródłem wysokowartościowego białka, o dobrym składzie aminokwasowym. Odznacza się on wysoką zawartością aminokwasów egzogennych np. lizyny, cystyny i tryptofanu. Niestety część białka jest silnie związana z włóknem, a w związku z tym nie jest trawiona przez zwierzęta monogastryczne (drób i trzodę chlewną).
Nasiona rzepaku mogą być również przetwarzane na biopaliwo, które jest wykorzystywane w silnikach wysokoprężnych. Oprócz tego nasiona rzepaku mogą służyć do produkcji: olejów i smarów, powłok ochronnych (np. farby olejne), środków powierzchniowo czynnych (np. mydła), ekologicznych rozpuszczalników czy ekologicznych wykładzin podłogowych.
Słoma rzepaku może być przyorywana na polu i służyć jako źródło próchnicy oraz składników pokarmowych lub być wykorzystywana na cele energetyczne.
czytaj dalej...ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH
Zobacz także
-
19488 0 0 0 -
8770 , 0 , 0 , 0 Nawożenie rzepaku – mocno wpływa na wielkość plonu
-
38184 , 1 , 1 , 0 Rzepak jary - uprawa, termin siewu i zbiór
-
Dodaj komentarz
Tagi
Rzepak ozimy Uprawa rzepaku Odmiany rzepaku Zbiór rzepaku Technologia uprawy rzepaku Agrotechnika rzepaku Wysiew rzepaku ozimego Uprawa rzepaku ozimego Nawożenie rzepaku ozimego Nawożenie rzepaku jesienią Odmiany rzepaku ozimego Rzepak ozimy - wymagania Zbiór rzepaku ozimego Siew rzepaku ozimegoOgłoszenia premium
Przenośnik Ślimakowy
Suszarnia SP kompatybilna z biogazownią
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Uprawa
- Żyto
- Łubin
- Bobik
- Buraki
- Choroby roślin
- Choroby zbóż
- Chwasty
- Facelia
- Gleby
- Gorczyca
- Groch siewny
- Gryka
- Jęczmień
- Koniczyna
- Kukurydza
- Lucerna
- Nawożenie
- Odmiany ziemniaków
- Owies
- Pszenżyto
- Pszenica
- Rośliny lecznicze
- Rośliny pastewne
- Rośliny strączkowe
- Rzepak
- Soczewica
- Soja
- Szkodniki upraw
- Trawy łąkowe
- Tytoń
- Uprawa
- Wyka
- Zabiegi agrotechniczne
- Zboża
- Ziemniaki
Komentarzy (2)
rolnik
Dodano: 2015-03-19 14:57:51dobrze sie zapowiada moj rzepak, ale teraz mam sie na bacznosci przed sucha zgnilizna. Oj za ciepla byla jesien i zima. czym zapobiegacie? caryx, tebu, toprex?
stachu
Dodano: 2015-03-23 12:45:38Tebu nie polecam, za slaby...