Uprawa rzepaku krok po kroku

Uprawa rzepaku Uprawa rzepaku

Rzepak jest rośliną oleista uprawianą w Polsce głównie w formie ozimej, która odznacza się lepszym plonowaniem niż forma jara. Jednak na świecie uprawiana jest przede wszystkim forma jara. Powierzchnia uprawy rzepaku w kraju ciągle wzrasta i aktualnie wynosi około 0,8 mln hektarów.

Nasiona rzepaku wykorzystywane są do produkcji oleju konsumpcyjnego, energetycznego oraz technicznego. Światowe zbiory nasion tej rośliny oleistej przekraczają 60 mln ton.

Odmiany rzepaku ozimego i jarego

W Krajowym Rejestrze według COBORU są zarejestrowane odmiany tradycyjne (populacyjne) rzepaku oraz mieszańcowe odmiany, pochodzące z polskich i zagranicznych hodowli.

Wszystkie odmiany rzepaku jarego są podwójnie ulepszane („00”), a więc nie zawierają kwasu erukowego i glikozynolanów w swoim składzie.

Wymagania termiczne i wodne dla rzepaku

Rzepak ozimy jest rośliną bardziej zimotrwałą od jęczmienia ozimego. Jednak wykazuje wrażliwość na niskie temperatury pod koniec zimy oraz podczas zimowych odwilży. Po dobrym wiosennym zahartowaniu może znosić większe spadki temperatury na początku zimy, a jeżeli na polu zalega pokrywa śnieżna o grubości większej niż 10 cm, to łagodzi ona działanie mrozu na rośliny.

Rzepak wysiany w optymalnym terminie wschodzi po 4-8 dniach (forma ozima) lub 6-12 dniach (forma jara). W zależności od stadium rozwojowego w jakim znajduje się, jego wymagania temperaturowe ulegają zmianie. W fazie kiełkowania optymalna temperatura powinna wynosić powyżej 20°C. Do odpowiedniego wzrostu i rozwoju wystarczająca jest 6-15°C, która stopniowo obniża się, a w połączeniu z dużym nasłonecznieniem wpływa na odpowiednie hartowanie się roślin przed zimą. Powolne obniżanie temperatury zwiększa tolerancję rzepaku na mróz. Należy jednak pamiętać, że korzenie rzepaku znoszą spadki temperatury do -8°C. Szkodliwe dla roślin rzepaku są duże wahania temperatury. Najgroźniejsze są ocieplenia w trakcie zimy, które obniżają odporność roślin na ujemne temperatury.

Optymalna roczna suma opadów dla rzepaku ozimego powinna znajdować się w granicach od 500 do 700 mm. Rzepak jary w trakcie trwania wegetacji wymaga sumy opadów wynoszącej 400 mm. Pozytywnie na wzrost plonów wpływają drobne opady w okresie kwitnienia, przy niewysokich temperaturach. Na niedobór opadów bardzo wrażliwy jest rzepak jary, dlatego też powinien być uprawiany w takich rejonach kraju gdzie roczna suma opadów jest niższa. Forma ozima lepiej znosi susze w okresie wiosenno-letnim, ponieważ wykorzystuje wodę z opadów zimowych.

Rzepak jest również bardzo wrażliwy na zabagnienie gleby czy zalanie wodą. Prowadzi to do wymakania roślin, czyli gnicia części nadziemnych i korzeni w skutek braku dostępu do tlenu. W związku z tym rzepak powinien być uprawiany na glebach, które są drenowane i nie mają zagłebień. Występowanie na przemian mrozów i odwilży przyczynia się do uszkadzania systemu korzeniowego rzepaku, ponieważ powodują one ruchy gleby.

Wymagania glebowe dla rzepaku

Najlepsze pod uprawę rzepaku są gleby należące do kompleksów pszennych bardzo dobrych i dobrych. Dobre plony można również uzyskać przy starannej uprawie rzepaku na glebach pszennych górskich, pszenno-żytnich i żytnich dobrych.

Rzepak najlepiej siać na glebach żyznych, które mają głęboką warstwę orną i są zasobne w wapń. Na glebach lżejszych (piaskach gliniastych) również można uzyskać dobre plony, ale tylko dzięki wieloletniej starannej uprawie i przy zastosowaniu odpowiednio dobranego nawożenia mineralnego. Rzepaku ozimego nie można uprawiać na glebach torfowych i murszowych, ponieważ górne warstwy tych gleb w czasie zimy ulegają ruszaniu. Jednak jeżeli zostaną one wcześniej przygotowane pod zasiew to można na nich uprawiać rzepak jary. Na glebach ciężkich rzepak można wysiewać po przedplonach, które wcześnie zeszły z pola, dzięki czemu uzyska się wystarczającą ilość czasu na staranne przygotowanie roli. Rzepak nie toleruje zakwaszonych gleb, które są ubogie w próchnicę i zachwaszczone. Najlepszy do wzrostu i rozwoju rzepaku jest odczyn obojętny lub lekko kwaśny.

czytaj dalej...

ROŚLINY WCALE NIE TAKIE ZNANE! SPRAWDŹ SIĘ W NIECODZIENNYCH PYTANIACH

[1/10] Które drzewo w średniowiecznej Europie było czczone jako symbol boga piorunów?

Komentarzy (1)

  1. krycho

    Zauwazylem chowacze u siebie. Ale chyba je teraz wymrozi troche? Na razie nie ma co opryskiwac? Poza tym cały czas ma padać...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki