Skutecznie rozpoznajemy i zwalczymy mączniaka rzekomego

Mączniak rzekomy Mączniak rzekomy

Nazwa, kojarząca się z mączniakiem prawdziwym, może sugerować, że objawy obu chorób są podobne. Nie jest to jednak prawda. Każda z nich pojawia się w innym czasie i stanowi zagrożenie dla zupełnie innego typu roślin. Jej rozpoznanie nie jest trudne, i dobrze, bo działania zwalczające należy rozpocząć jak najwcześniej. W przeciwnym wypadku, mączniak rzekomy może wyrządzić duże szkody.

Przyczyny

Mączniak rzekomy pojawia się najczęściej na mało przewiewnych stanowiskach. Jest to choroba wywoływana grzybem Peronospora brassicae, której patogeny znajdują się w glebie lub na resztkach roślin z zeszłego roku. Zarodniki, przykryte warstwą ziemi, z powodzeniem zimują, wytrzymując nawet bardzo niskie temperatury. Do rozwoju grzybnia mączniaka potrzebuje wysokiej wilgotności powietrza i stosunkowo niedużych temperatur. Choroba szybko zajmuje całą uprawę, jeżeli rośliny są posadzone, czy posiane zbyt blisko siebie. Pojawia się również na stanowiskach, które mają zaburzoną gospodarkę wodną i powietrzną.

Objawy

Najczęściej atakuje ogrody warzywne, gdzie jego żywicielem są warzywa kapustne i cebula, ale również można go spotkać na warzywach liściastych, głównie sałacie i szpinaku. W dużo mniejszym stopniu zagraża pozostałym roślinom, chociaż można go zauważyć na burakach, chmielu, grochu i roślinach strączkowych oraz w plantacjach tytoniu, gdzie jednak nie powoduje znacznych strat, gdyż jego nasilenie jest znacznie poniżej progu szkodliwości. Objawy mączniaka rzekomego pojawiają się na każdym etapie wzrostu roślin, a im wcześniej, tym więcej szkody wyrządzają.

Nazwa mącznika rzekomego sugeruje, że objawy są podobne do tych, które daje mączniak prawdziwy. Nic bardziej mylnego – zakażona roślina nie pokrywa się białym, drobnym nalotem. W przypadku warzyw kapustnych i liściastych, na liściach i pędach roślin pojawiają się początkowo białe lub żółte, mokre plamy o nieregularnym kształcie i pofałdowanych brzegach. Na dolnej stronie liścia pojawiają się wykwity grzybni, która jest szaro-biała, i w której wyraźnie możemy wskazać zarodniki. Silnie porażone rośliny zaczynają zamierać albo są tak osłabione i zdeformowane, że cechują się bardzo małym wzrostem. Zaatakowany egzemplarz nadal wypuszcza świeże, nowe liście, które również zdradzają objawy choroby.

Mączniak rzekomy cebuli może występować na jej wszystkich odmianach, zarówno w uprawach przeznaczonych do spożycia, jak i nasiennych. Objawy pojawiają się na liściach i kwiatostanach. W pierwszej fazie rozwoju choroby są to bladozielone lub jasne, żółte przebarwienia, które stopniowo powiększają się. Grzybnia może przyjmować fioletowy odcień, ale najczęściej jest lekko szara. Pędy kwiatowe cebuli łamią się w porażonym miejscu, a liście zasychają i umierają, często prowadząc do całkowitego obumarcia rośliny, która nie nadaje się do wykorzystania.

Szkodliwość

Szkodliwość mączniaka jest bardzo duża. Jeżeli rozwój grzyba będzie przypadał na moment wschodzenia, może porazić on większość roślin, a zakażone siewki nie będą się prawidłowo rozwijały, co bardzo zmniejszy plon i może prowadzić do dużych strat ekonomicznych. Zakażone rośliny są często zdeformowane, nie nadają się do spożycia, a pochodzących z nich nasion nie można przeznaczyć na wysiew. Roślin tych nie należy kompostować, żeby jak najbardziej zmniejszyć ryzyko rozprzestrzenienia się choroby.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki