
Antraknoza – ekspansywna choroba wielu roślin. Objawy i zwalczanie
Nazwa, kojarząca się z mączniakiem prawdziwym, może sugerować, że objawy obu chorób są podobne. Nie jest to jednak prawda. Każda z nich pojawia się w innym czasie i stanowi zagrożenie dla zupełnie innego typu roślin. Jej rozpoznanie nie jest trudne, i dobrze, bo działania zwalczające należy rozpocząć jak najwcześniej. W przeciwnym wypadku, mączniak rzekomy może wyrządzić duże szkody.
Mączniak rzekomy pojawia się najczęściej na mało przewiewnych stanowiskach. Jest to choroba wywoływana grzybem Peronospora brassicae, której patogeny znajdują się w glebie lub na resztkach roślin z zeszłego roku. Zarodniki, przykryte warstwą ziemi, z powodzeniem zimują, wytrzymując nawet bardzo niskie temperatury. Do rozwoju grzybnia mączniaka potrzebuje wysokiej wilgotności powietrza i stosunkowo niedużych temperatur. Choroba szybko zajmuje całą uprawę, jeżeli rośliny są posadzone, czy posiane zbyt blisko siebie. Pojawia się również na stanowiskach, które mają zaburzoną gospodarkę wodną i powietrzną.
Najczęściej atakuje ogrody warzywne, gdzie jego żywicielem są warzywa kapustne i cebula, ale również można go spotkać na warzywach liściastych, głównie sałacie i szpinaku. W dużo mniejszym stopniu zagraża pozostałym roślinom, chociaż można go zauważyć na burakach, chmielu, grochu i roślinach strączkowych oraz w plantacjach tytoniu, gdzie jednak nie powoduje znacznych strat, gdyż jego nasilenie jest znacznie poniżej progu szkodliwości. Objawy mączniaka rzekomego pojawiają się na każdym etapie wzrostu roślin, a im wcześniej, tym więcej szkody wyrządzają.
Nazwa mącznika rzekomego sugeruje, że objawy są podobne do tych, które daje mączniak prawdziwy. Nic bardziej mylnego – zakażona roślina nie pokrywa się białym, drobnym nalotem. W przypadku warzyw kapustnych i liściastych, na liściach i pędach roślin pojawiają się początkowo białe lub żółte, mokre plamy o nieregularnym kształcie i pofałdowanych brzegach. Na dolnej stronie liścia pojawiają się wykwity grzybni, która jest szaro-biała, i w której wyraźnie możemy wskazać zarodniki. Silnie porażone rośliny zaczynają zamierać albo są tak osłabione i zdeformowane, że cechują się bardzo małym wzrostem. Zaatakowany egzemplarz nadal wypuszcza świeże, nowe liście, które również zdradzają objawy choroby.
Mączniak rzekomy cebuli może występować na jej wszystkich odmianach, zarówno w uprawach przeznaczonych do spożycia, jak i nasiennych. Objawy pojawiają się na liściach i kwiatostanach. W pierwszej fazie rozwoju choroby są to bladozielone lub jasne, żółte przebarwienia, które stopniowo powiększają się. Grzybnia może przyjmować fioletowy odcień, ale najczęściej jest lekko szara. Pędy kwiatowe cebuli łamią się w porażonym miejscu, a liście zasychają i umierają, często prowadząc do całkowitego obumarcia rośliny, która nie nadaje się do wykorzystania.
Szkodliwość mączniaka jest bardzo duża. Jeżeli rozwój grzyba będzie przypadał na moment wschodzenia, może porazić on większość roślin, a zakażone siewki nie będą się prawidłowo rozwijały, co bardzo zmniejszy plon i może prowadzić do dużych strat ekonomicznych. Zakażone rośliny są często zdeformowane, nie nadają się do spożycia, a pochodzących z nich nasion nie można przeznaczyć na wysiew. Roślin tych nie należy kompostować, żeby jak najbardziej zmniejszyć ryzyko rozprzestrzenienia się choroby.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl