Nawożenie pomidorów bez tajemnic!
Borykasz się z chorobami i szkodnikami pomidorów? Znamy na to sposób!
Zobacz także
W uprawie pomidora należy utrzymywać najdogodniejsze warunki do rozwoju. Niestety w wielu przypadkach nieprawidłowa uprawa i pielęgnacja, złe czynniki naturalne czy niepoprawne regulowanie warunków panujących pod osłonami powodują liczne porażenia przez choroby i szkodniki. Rzadko również unika się występowania chorób fizjologicznych. Brak zapobiegania i ochrony przed porażeniami przez patogeny skutkuje mniejszym plonem, a nawet utratą roślin. Chorobom sprzyjają nieodpowiednia temperatura oraz wilgotność powietrza i gleby, niedobory lub nadmiary składników pokarmowych czy nieodpowiednia pielęgnacja.
W ochronie pomidora przed patogenami i szkodnikami należy stosować się do zaleceń oraz używać środków podanych w aktualnym „Programie ochrony roślin warzywnych”.
Poniżej znajdują się krótkie opisy wybranych chorób i szkodników powodujących straty w uprawie pomidora. Warto umieć je rozpoznawać.
Choroby grzybowe w uprawie polowej
Septorioza. Choroba wywoływana przez grzyba Septoria lycopersici. Na owocach, młodych liściach i pędach pojawiają się duże, szare plamy otoczone czarną obwódką, które później zasychają i jaśnieją. W środku rozwijają się zarodniki grzyba w postaci czarnych kropek. Porażeniom sprzyjają słoneczna pogoda i wysoka temperatura. Chorobę najczęściej obserwuje się pod koniec lata.
Choroby grzybowe w uprawie pod osłonami
Fuzaryjne więdnięcie pomidora. Choroba wywoływana przez grzyby z rodzaju Fusarium. Wnikają one przez korzenie do łodygi i atakują wiązki przewodzące, które z czasem brązowieją. Roślina z braku możliwości dobrego przewodzenia wody więdnie i zamiera. Grzyb najlepiej rozwija się przy wysokiej temperaturze. Nie ma możliwości zwalczania tej choroby, można jedynie zapobiegać porażeniom przez odkażanie termiczne podłoża i uprawianie odmian odpornych lub szczepionych na odpornych podkładkach. Jeśli dojdzie do porażenia, rośliny należy natychmiast usunąć i spalić.
Brunatna plamistość liści pomidora. Wywołuje ją grzyb Cladosporium fulvum. Objawia się żółtymi plamami na liściach, które później brązowieją od środka. Na spodzie liścia widoczny jest szarobrązowy, aksamitny nalot. Infekcji sprzyja wilgotność powietrza powyżej 70%. Obecnie uprawia się odmiany z odpornością genetyczną na tę chorobę. Zaleca się wietrzenie tuneli i usuwanie, w miarę wzrostu, dolnych liści.
Korkowatość korzeni pomidora. Choroba powodowana przez grzyb Pyrenochaeta lycopersici. Na większych, starszych korzeniach pojawia się gruba warstwa korka. Młode i drobne korzenie zamierają, co prowadzi do więdnięcia pomidora. Ponadto rośliny wytwarzają mniejsze, jasnozielone liście i słabiej owocują. Objawy pojawiają się już po pierwszym miesiącu od wysadzenia pomidora na miejsce stałe. Porażeniom zapobiega się przez odkażanie termiczne podłoża i uprawianie odmian odpornych lub szczepionych na odpornych podkładkach.
Mączniak prawdziwy pomidora. Objawy w postaci chlorotycznych przebarwień i białego nalotu grzyba widoczne są na górnej stronie liści, później na ogonkach liściowych i łodydze. Często na spodniej stronie znajdują się plamy z wyciekami zarodników konidialnych i grzybni. Porażone liście zamierają. Rozwojowi choroby sprzyjają wysoka temperatura oraz duża wilgotność.
Choroby grzybowe w uprawie polowej oraz pod osłonami
Alternarioza. Czynnikiem chorobotwórczym jest grzyb Alternaria solani. Choroba objawia się nieregularnymi, nekrotycznymi plamami z koncentrycznymi pierścieniami, które następnie pokrywane są brązowoczarnym nalotem grzybni. Porażone liście opadają. Grzyb atakuje pędy, ogonki liściowe, kwiatostany, a w późniejszym okresie owoce. Poraża najczęściej pomidory rosnące na glebach lekkich.
Zgorzel siewek. Infekcji dokonuje wiele grzybów, m.in. z rodzaju Fusarium i Pythium, które zimują w glebie. Porażeniu sprzyjają wysoka wilgotność powietrza i podłoża oraz gęsty siew. Jeśli dojdzie do wczesnej infekcji, zamierają siewki, w przypadku późniejszej dochodzi do przewężenia pędu pod liścieniami, czego skutkiem jest przewracanie się i zamieranie roślin.
Szara pleśń. Chorobę powoduje grzyb Botryotinia fuckeliana. Objawia się pojawianiem na liściach i ogonkach liściowych brunatniejących plam, które z czasem miękną, powiększają się i pokrywają szarym nalotem. Owoce także mogą być porażane. Warunkami sprzyjającymi do rozwoju szarej pleśni są: wysoka wilgotność powietrza, ponad 70% względnej wilgotności, nieodpowiednia rozstawa, duże zagęszczenie roślin czy błędne hormonizowanie kwiatów.
Zaraza ziemniaka. Czynnikiem chorobotwórczym jest grzyb Phytophthora infestans. Poraża pomidory uprawiane w polu i pod tunelami. Objawy częściej pojawiają się na owocach w postaci twardych, nieregularnych brązowych plam, pokrywających się białym nalotem. Owoce następnie gniją. Na spodzie liści także mogą się pojawić plamy z delikatnym, białym nalotem. Choroba najczęściej pojawia się w sierpniu i we wrześniu, podczas wilgotnej pogody. Nie należy zwilżać liści podczas podlewania, zalecane jest także stosowanie wywaru ze skrzypu.
czytaj dalej...INNA STRONA POMIDORA – ODKRYJ NIETYPOWE FAKTY NA JEGO TEMAT! [QUIZ]
Zobacz także
-
22181 0 0 0 -
37188 , 2 , 1 , 0 Pomidory malinowe – cenione i chętnie kupowane odmiany pomidora
-
-
78300 , 1 , 0 , 0 Przycinanie pomidorów – zabieg konieczny czy zbędny? Dowiedz się!