Ziemniaki Tajfun - odmiana odporna na suszę
Bakterioza pierścieniowa ziemniaka – skutecznie walczymy z tą uciążliwą chorobą
Zobacz także
Ta groźna choroba kwarantannowa występuje już na roślinach i bulwach ziemniaka od ponad 100 lat. Znajduje się na liście A2 organizmów kwarantannowych EPPO i na polskiej liście kwarantannowej, podlega obowiązkowi zwalczania z urzędu. Chorobę wywołuje bakteria Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Cms), która przenoszona jest w porażonych sadzeniakach lub przez maszyny i narzędzia.
Objawy chorobowe
Symptomy bakteriozy mogą nie być ujawniane na roślinie nawet przez kilka lat. Występowanie komórek bakterii Cms w bulwach wykryć wtedy może jedynie laboratoryjna analiza. Przy silnej koncentracji komórek objawy pojawiają się na ziemniaku początkowo na dolnych liściach na jednej lub dwóch łodygach w obrębie rośliny. Blaszki liściowe między nerwami stają się chlorotyczne, brunatnieją, a ich brzegi podwijają się ku górze i do wewnątrz. Liście następnie więdną i zamierają. Łodygi ziemniaka pozbawione są właściwego turgoru, po deszczu silnie więdną i uginają się. Symptomy często pojawiają się dopiero późno w sezonie wegetacyjnym i mylone mogą być z objawami zarazy ziemniaka czy ryzoktoniozy.
Porażone bulwy pokrywane są wąskimi, żółtymi lub brązowymi, szklistymi pierścieniami, które widoczne są na przekroju. Wraz z rozwojem infekcji wiązki przewodzące i przebarwione tkanki stają się miękkie i gnijące. Po ściśnięciu przekrojonej bulwy wydostaje się kremowa, bezwonna i serowata masa – śluz bakteryjny. Na powierzchni skórki ziemniaka wokół oczek pojawiają się czerwonawe lub brązowe plamy, a tkanka w tym miejscu nabrzmiewa i pęka.
Zapobieganie chorobie
- coroczna dezynfekcja wszystkich narzędzi, maszyn uprawowych oraz przechowalni
- stosowanie wyłącznie zdrowych, kwalifikowanych sadzeniaków
- unikanie krojenia sadzeniaków
- stosowanie zmianowania
- brak odmian odpornych na bakteriozę pierścieniową
Po wykryciu bakteriozy pierścieniowej
- utylizacja porażonych ziemniaków, by nie doszło do rozprzestrzenienia choroby – parowanie, spalanie, zakopywanie
- dezynfekcja gospodarstwa
- zakaz uprawy ziemniaków przez 4 lata w produkcji towarowej i przez 7 lat przy produkcji kwalifikowanych sadzeniaków
- ograniczony obrót ziemniakami
Autor: Joanna Żołnierkiewicz
Bibliografia:
Hołubowicz-Kliza G., Korbas M., „Rolniczy atlas chorób”, Wyd. IUNG-PIB, Puławy 2012 r., s. 173
Kryczyński S. (red.), „Choroby roślin w uprawach rolniczych”, Wyd. SGGW, Warszawa 2010 r., s. 41–43
Kryczyński S., Weber Z., (red.), „Fitopatologia” tom 2, PWRiL, Warszawa 2011 r., s. 209–210
Stefaniak E.S., „Bakterioza pierścieniowa ziemniaka (Cms)” [w:] „Wiadomości Rolnicze” nr 3/2014 r., s. 26
ZIEMNIAKI JESZ ZAPEWNE BARDZO CZĘSTO, ALE ILE O NICH WIESZ? SPRAWDŹ! [QUIZ]
Zobacz także
-
-
121760 , 0 , 0 , 1 Ziemniaki Tajfun - odmiana odporna na suszę
-
91810 , 0 , 2 , 0 Ziemniaki Jelly - opis i charakterystyka odmiany
-
260196 , 0 , 4 , 0 Ziemniaki Denar - opis, opinie i charakterystyka