Bakterioza pierścieniowa ziemniaka – skutecznie walczymy z tą uciążliwą chorobą

Ta groźna choroba kwarantannowa występuje już na roślinach i bulwach ziemniaka od ponad 100 lat. Znajduje się na liście A2 organizmów kwarantannowych EPPO i na polskiej liście kwarantannowej, podlega obowiązkowi zwalczania z urzędu. Chorobę wywołuje bakteria Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Cms), która przenoszona jest w porażonych sadzeniakach lub przez maszyny i narzędzia.

Objawy chorobowe

Symptomy bakteriozy mogą nie być ujawniane na roślinie nawet przez kilka lat. Występowanie komórek bakterii Cms w bulwach wykryć wtedy może jedynie laboratoryjna analiza. Przy silnej koncentracji komórek objawy pojawiają się na ziemniaku początkowo na dolnych liściach na jednej lub dwóch łodygach w obrębie rośliny. Blaszki liściowe między nerwami stają się chlorotyczne, brunatnieją, a ich brzegi podwijają się ku górze i do wewnątrz. Liście następnie więdną i zamierają. Łodygi ziemniaka pozbawione są właściwego turgoru, po deszczu silnie więdną i uginają się. Symptomy często pojawiają się dopiero późno w sezonie wegetacyjnym i mylone mogą być z objawami zarazy ziemniaka czy ryzoktoniozy.

Porażone bulwy pokrywane są wąskimi, żółtymi lub brązowymi, szklistymi pierścieniami, które widoczne są na przekroju. Wraz z rozwojem infekcji wiązki przewodzące i przebarwione tkanki stają się miękkie i gnijące. Po ściśnięciu przekrojonej bulwy wydostaje się kremowa, bezwonna i serowata masa – śluz bakteryjny. Na powierzchni skórki ziemniaka wokół oczek pojawiają się czerwonawe lub brązowe plamy, a tkanka w tym miejscu nabrzmiewa i pęka.

Zapobieganie chorobie

  • coroczna dezynfekcja wszystkich narzędzi, maszyn uprawowych oraz przechowalni
  • stosowanie wyłącznie zdrowych, kwalifikowanych sadzeniaków
  • unikanie krojenia sadzeniaków
  • stosowanie zmianowania
  • brak odmian odpornych na bakteriozę pierścieniową

Po wykryciu bakteriozy pierścieniowej

  • utylizacja porażonych ziemniaków, by nie doszło do rozprzestrzenienia choroby – parowanie, spalanie, zakopywanie
  • dezynfekcja gospodarstwa
  • zakaz uprawy ziemniaków przez 4 lata w produkcji towarowej i przez 7 lat przy produkcji kwalifikowanych sadzeniaków
  • ograniczony obrót ziemniakami

 

Autor: Joanna Żołnierkiewicz

Bibliografia:

Hołubowicz-Kliza G., Korbas M., „Rolniczy atlas chorób”, Wyd. IUNG-PIB, Puławy 2012 r., s. 173

Kryczyński S. (red.), „Choroby roślin w uprawach rolniczych”, Wyd. SGGW, Warszawa 2010 r., s. 41–43

Kryczyński S., Weber Z., (red.), „Fitopatologia” tom 2, PWRiL, Warszawa 2011 r., s. 209–210

Stefaniak E.S., „Bakterioza pierścieniowa ziemniaka (Cms)” [w:] „Wiadomości Rolnicze” nr 3/2014 r., s. 26

ZIEMNIAKI JESZ ZAPEWNE BARDZO CZĘSTO, ALE ILE O NICH WIESZ? SPRAWDŹ! [QUIZ]

[1/14] Powszechnie kojarzony szkodnik ziemniaka to:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki