Ziemniaki Jelly - opis i charakterystyka odmiany

Ziemniaki odmiany Jelly Ziemniaki odmiany Jelly

Jest to średnio późna odmiana jadalna, która odznacza się dobrą jakością kulinarną. Należy do typu konsumpcyjnego B, czyli ogólnoużytkowego. Może być przeznaczana do paczkowania, ponieważ jej bulwy mają wyrównany kształt. Jest wykorzystywana w produkcji frytek i chipsów.

Cechy charakterystyczne

Kształt bulw odmiany Jelly jest owalny, a ich skórka gładka. Oczka na bulwach są bardzo płytko położone, zaś barwa miąższu jest żółta. Jej miąższ w postaci surowej nie ciemnieje, nawet po ugotowaniu. Średnia zawartość skrobi w bulwach wynosi 13,6%.

Sadzeniaki należy odpowiednio pobudzać, aby zapewnić odpowiednie wschody roślin. Po zbiorze bulwy odznaczają się dobrą trwałością przechowalniczą oraz długim okresem spoczynku.

Wymagania i agrotechnika

Odmiana Jelly ma średnie wymagania glebowe oraz odznacza się średnim zapotrzebowaniem na wodę. Wytwarza duże bulwy, a w związku z tym wymaga do uprawy gleb odkamienionych i prowadzonych w dobrej kulturze.

Jelly należy sadzić w rozstawę rzędów wynoszącą 75 cm, a rośliny powinny znajdować się w odległości około 30 cm od siebie. Optymalne nawożenie jakie należy stosować pod uprawę wynosi: 140 kg N/ha, 100 kg P/ha i 200-250 kg K/ha. Można również stosować nawożenie magnezowe w dawce do 60 kg Mg/ha. Należy również dostarczyć do gleby odpowiednią ilość mikroelementów.

Odporność

Odmiana Jelly jest mało odporna na rdzawą plamistość i czarną plamistość oraz średnio odporna na parcha i uszkodzenia. Za to odznacza się dużą odpornością na mątwika ziemniaka. Dodatkowo należy ją chronić przed zarazą ziarniaka. Sadzeniaki należy zaprawiać przeciwko rizoktoniozie, co dodatkowo prowadzi do wyrównanych wschodów roślin.

Odmiana ta jest średnio odporna na metrybuzynę, którą zawierają niektóre herbicydy np. Koral czy Mistral.

Zbiór

Optymalna temperatura, która umożliwia rozpoczęcie zbiorów tej odmiany to 12°C. Zapewnienie dobrych warunków zbioru ogranicza uszkodzenia bulw, a po ich zbiorze należy przechowywać je w dobrze wentylowanym i chłodzonym pomieszczeniu, co dodatkowo wysusza i ułatwia regeneracje uszkodzeń bulw. Średni plon uzyskany z jednego hektara może przekraczać 50 ton.

 

Autor: mgr inż. Kinga Borek

Bibliografia:

Grzebisz W. 2012. Ziemniaki. [w:] "Produkcja roślinna – technologie produkcji roślinnej", wyd. II, Część III, Warszawa, str. 175.

EUROPLANT. Jelly. [w:] Odmiany 2010-2013. Str. 24-25.

ZIEMNIAKI JESZ ZAPEWNE BARDZO CZĘSTO, ALE ILE O NICH WIESZ? SPRAWDŹ! [QUIZ]

[1/14] Powszechnie kojarzony szkodnik ziemniaka to:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki