
Uprawa porzeczki czerwonej - zbiór praktycznych wiadomości
To malina jest najbardziej znana ze swoich właściwości leczniczych, na szczęście znajdują się koneserzy, którzy w tej kwestii doceniają czarną porzeczkę. Bogata przede wszystkim w witaminę C, doskonale wspomaga walkę z przeziębieniem. Jest pomocna w oczyszczaniu z toksyn i szkodliwych związków. Ma działanie przeciwrakowe i pomaga kojąco na zmęczenie. Z porzeczki warto czerpać garściami wszystko, co dobre dla naszego organizmu. A jak sprawić, by garściami czerpać także owoce z krzewu?
Pod uprawę porzeczki najlepiej wybrać stanowisko nasłonecznione lub lekko zacienione, gdyż w takich warunkach odnajduje się najlepiej. Nie ma dużych wymagań co do gleby, byle była przepuszczalna. Oczywiście, jak każda roślina, najlepiej będzie rosła na glebie bogatej w próchnicę, jeśli jednak takową nie dysponujemy, też nie jest to powód do zmartwień. Przy zastosowaniu użyźniania, możliwe będzie osiąganie zadowalającego stopnia owocowania, zwłaszcza jeśli chodzi nam o owoce na użytek własny, nieprzemysłowy. Niestety krzewy trzeba chronić przed wiosennymi przymrozkami, na które porzeczka jest słabo odporna. Z uwagi na ten fakt, warto wybierać pod uprawę stanowiska niezbyt odsłonięte.
Na żyznej glebie i w optymalnych warunkach, krzewy osiągną wysokość nawet powyżej 1,5 metra. W uprawie należy pamiętać, że porzeczka źle znosi upały (stąd najlepszy będzie wybór to stanowiska w półcieniu) oraz preferuje optymalną ilość wody – jest wrażliwa na jej niedobór (suszę) oraz nadmiar, stąd przy podlewaniu, należy znaleźć złoty środek. Gdyby jeszcze stanowisko uprawy nie było narażone na silne działanie wiatru, mamy do czynienia z uprawową idyllą dla porzeczki.
Nie ma wielu kryteriów, którymi moglibyśmy kierować się przy wyborze odmiany, gdyż nie różnią się one znacząco od siebie. We wszystkich przypadkach mamy do czynienia z tym samym, charakterystycznym, kwaskowatym smakiem, który sprawia, że nie każdy z przyjemnością sięga po ten owoc. Jako deser, raczej wymaga dosłodzenia. Jedyne, na co możemy zwrócić uwagę, to nieznaczne różnice w kształcie i rozmiarze owoców oraz lepsze dostosowanie odmiany do warunków klimatycznych i glebowych, jakie panują w miejscu, gdzie zamierzamy rozpocząć uprawę. Dla niektórych ważny jest także okres owocowania krzewu, jednak i w tej kwestii różnice są raczej nieznaczne. Porzeczki, w zależności od odmiany, są gotowe do zbiorów od końca czerwca do lipca.
Do popularnych odmian porzeczki czarnej należy obficie owocująca i wydająca duże jagody Ben Lomond, stosunkowo wczesna Ojebyn o średnich i dużych owocach z jasnozielonym, lekko różowawym miąższem czy pochodząca z Polski Ceres, odporna na większość chorób i szkodników.
Miejsce pod uprawę starannie oczyszczamy z chwastów. Jeśli nie jest to uzasadnione szczególnymi potrzebami, najlepiej zrobić to w sposób mechaniczny, bez użycia herbicydów. Na tak oczyszczonej ziemi, możemy przeprowadzić nawożenie, czym powinniśmy się zająć na dwa-trzy miesiące przed planowanym sadzeniem krzewów. Ponieważ uprawę najlepiej rozpocząć jesienią – od października do połowy listopada – w okolicach lipca/sierpnia w ziemi wykopujemy dołki w kształcie prostopadłościanu o boku ok. 60cm. Wydobytą ziemię mieszamy z nawozem przeznaczonym do użyźniania gleby pod uprawę krzewów jagodowych i lekko zasypujemy, nie udeptując. Tak spreparowanej ziemi dajemy czas na nabranie żyzności przed uprawą.
Technika jest w zasadzie taka sama, jak w przypadku innych krzewów owocowych. W ziemi wykopujemy dołki w odstępach od 1,5 do 1,8m w rzędzie i ewentualnie zachowujemy odległość 2,5m między rzędami, jeśli zamierzamy posadzić porzeczki na większym obszarze. Średnica dołka i jego głębokość powinna być na tyle duża, by bez problemu zmieścił się w niej system korzeniowy. W razie problemów, pogłębiamy wykop lub podsypujemy ziemią. Przed umieszczeniem krzewu w ziemi, obcinamy wszystkie chore i uszkodzone korzonki, a zdrowe nieznacznie przycinamy.
Po umieszczeniu krzewu w dołku, dbamy o to, by szyjka korzeniowa znalazła się nad ziemią. W tym celu do brzegów dołka, a prostopadle do krzewu, przykładamy listewkę lub poziomicę. W ten sposób wyznaczymy poziom gruntu i upewnimy się, czy krzew jest prawidłowo osadzony w ziemi. Jeśli wszystko jest w porządku, zasypujemy dołek. W razie problemów, podsypujemy ziemią. Po lekkim udeptaniu gleby, wokół krzewu tworzymy zagłębienie w kształcie misy, co ułatwi nam podlewanie. Pierwsze nawilżanie wykonujemy tuż po posadzeniu.
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl