Uprawa porzeczki czerwonej - zbiór praktycznych wiadomości

Porzeczka czerwona Uprawa porzeczki czerwonej

Porzeczka czerwona (Ribes rubrum L.) dziko rośnie w Europie i w Azji. Jej krzewy osiągają wysokość 2 m, charakteryzują się wysoką wytrzymałością na mróz – uznawane są za jedne z najbardziej wytrzymałych spośród roślin sadowniczych. Kilkanaście lat temu porzeczkę czerwoną widzieliśmy wyłącznie w nielicznych nasadzeniach w ogrodach przydomowych, obecnie stała się ona popularną rośliną sadowniczą. Nie zyskała jednak nigdy takiej sławy jak porzeczka czarna.

Wymagania

Porzeczkę czerwoną z powodzeniem można uprawiać na całym obszarze naszego kraju, jako że naturalnie występuje na terenie Europy. Do prawidłowego rozwoju wymaga średniej rocznej temperatury powietrza w granicach 6–8°C, dokładnie takiej, jaka jest w Polsce. To klasyczna roślina umiarkowanego klimatu. Szczególnie istotna jest pogoda w okresie przedwiośnia i wiosny, kiedy to porzeczka rozpoczyna okres wegetacyjny i może cierpieć na przemarzanie kwiatów. Aby tego uniknąć, należy wybierać odmiany odporne lub później wchodzące w okres kwitnienia.

Nie bez powodu w nazwie tego krzewu występuje słowo „rzeczka”, najlepiej czuje się na terenach wilgotnych. Do uprawy wybierajmy gleby żyzne, próchniczne i dostatecznie wilgotne, lecz nie podmokłe. Najlepsze owocowanie obserwuje się na glebach o odczynie lekko kwaśnym, o pH=6,2–6,7. Krzewy płytko się ukorzeniają, z tego względu jeśli przesuszymy podłoże, możemy doprowadzić do osłabienia wzrostu i owocowania. Unikajmy sadzenia na glebach ciężkich, zwięzłych i podmokłych.

Często w naszych ogródkach krzewy sadzimy pod drzewami, co powoduje osłabienie owocowania i drobnienie owoców. Porzeczka preferuje natomiast stanowisko słoneczne, częściowo osłonięte od wiatru. Krzewy wymagają intensywnego nawożenia potasem i azotem, źle reagują na niedobory tych pierwiastków w glebie. Nawożenie należy uzupełniać również dawkami fosforu.

Uprawa i pielęgnacja

Przed sadzeniem wykopujemy dołki większe niż system korzeniowy. Na dnie usypujemy kopczyk z mieszanki ziemi z substratem torfowym lub kompostem. Po posadzeniu miejsce wokół krzewu warto ściółkować, by zatrzymywać wilgoć i zahamować rozwój chwastów. Najlepszym terminem do sadzenia porzeczek jest jesień lub wczesna wiosna, chociaż te sprzedawane w pojemnikach możemy sadzić przez prawie cały rok. Nie zaleca się sadzenia od końca kwietnia, ponieważ rośliny wtedy słabiej się przyjmują i gorzej rosną. Krzewy sadzi się głębiej, niż były sadzone w szkółkach, nawet do 10 cm głębiej, w odległości od siebie 1–1,5 m. Głębokie sadzenie nie zaszkodzi porzeczkom, gdyż wydają one również korzenie przybyszowe, za to zbyt płytko posadzone wytwarzają dużo łamliwych odrostów. Zaraz po posadzeniu rośliny przycina się, pozostawiając jeden lub dwa pąki nad ziemią.

Porzeczki wymagają starannych cięć już od pierwszego roku po posadzeniu. W drugim i trzecim roku wycina się jedynie pędy chore, słabe, zagęszczające środek krzewu lub pokładające się na ziemi. Intensywne cięcia rozpoczyna się dopiero w czwartym roku od posadzenia, po wejściu w okres pełnego owocowania, a należy pamiętać, że porzeczki owocują na krótkopędach. Prawidłowo utrzymany krzew powinien mieć nie więcej niż 15 pędów szkieletowych, najczęściej 8–10, większość młodych 2-, 3-letnich. Większość owoców zawiązywana jest na krótkopędach wyrastających z pędów 3-letnich i starszych. Pędy szkieletowe przycinamy na wysokości 40–50 cm, by się rozkrzewiły. Porzeczki w pełni owocowania wymagają cięć odmładzających i przerzedzających, zbyt mocno się rozkrzewiają i pędy zaczynają na siebie zachodzić. Przycinanie prowadzi się w bardzo podobny sposób dla każdego rodzaju uprawy – w formie piennej czy krzaczastej.

Jeśli chcemy uzyskać pienne formy, musimy zaszczepić porzeczkę na porzeczce złotej. Takie krzewy są odporniejsze na przymrozki i bardziej dekoracyjne, przeznaczane do nasadzeń przydomowych. Ponadto rzadziej porażają je choroby, ponieważ ich korony są lepiej rozłożone i wietrzone.

czytaj dalej...

PORZECZKA – JEDEN OWOC W WIELU KOLORACH. SPRAWDŹ, CO WIESZ O KAŻDEJ Z ODMIAN! [QUIZ]

[1/14] Od czego pochodzi polska nazwa „porzeczka”?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki