Ceny i notowania mleka – 18-24 stycznia 2016 r.
Prezentujemy najnowsze zmiany na rynku mleka – ile płaci się za surowiec w skupach? Jak kształtują się ceny przetworów mleczarskich? Ile produktów mlecznych sprzedajemy za granicę, a ile sprowadzamy? Oto aktualne ceny i notowania mleka ze stycznia 2016 r.
Zmiany cen skupu mleka
Cena skupu surowego mleka o standardowych parametrach na miesiąc grudzień* wyniosła 117,52 zł/100 kg, odnotowano zatem jej stagnację w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W skali roku koszt 100 kg surowca spadł o 7%.
Zmiany cen przetworów mleczarskich
Masło Ekstra w blokach osiągnęło aktualnie cenę 1.192,95 zł/100 kg, w ciągu tygodnia doszło więc do jej spadku o 2%. Cena masła Ekstra konfekcjonowanego nie uległa zmianie i ustaliła się na poziomie 1.347,37 zł/100 kg. W tym tygodniu nie zmieniła się cena mleka odtłuszczonego w proszku, które kupujemy po 710,88 zł/100 kg. Mleko pełne w proszku kosztuje natomiast 934,23 zł/100 kg, staniało zatem o 3%. Zmiany na rynku serów prezentują się następująco: za 100 kg sera Edamskiego płaci się aktualnie 1.029,54 zł, czyli tyle samo, ile tydzień temu. Dla porównania, ser Gouda kosztuje 1.040,44 zł/100 kg, nie odnotowano zatem zmian jego ceny.
Import mleka i produktów mleczarskich
W zeszłym roku importowaliśmy 93.113 t mleka i śmietany zagęszczonej za cenę 216.972 tys. EUR (905.253 tys. PLN), 12.420 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 43.883 tys. EUR (183.514 tys. PLN) oraz 69.249 t serów i twarogów o łącznej wartości 238.308 tys. EUR (995.552 tys. PLN).
Eksport mleka i produktów mleczarskich
Polski eksport mleka i produktów mlecznych osiągnął w 2015 r. następujące wartości: sprzedaliśmy za granicę 130.263 t mleka i śmietany zagęszczonej za 257.912 tys. EUR (1.074.589 tys. PLN), 37.717 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 110.596 tys. EUR (462.356 tys. PLN) oraz 202.745 t serów i twarogów o łącznej wartości 543.289 tys. EUR (2.266.995 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi