Ceny i notowania mleka – 19-25 września 2016 r.
Prezentujemy najnowsze zmiany na rynku mleka – ile płaci się za surowiec w skupach? Jak kształtują się ceny przetworów mleczarskich? Ile produktów mlecznych sprzedajemy za granicę, a ile sprowadzamy? Oto aktualne ceny i notowania mleka z września 2016 r.
Zmiany cen skupu mleka
Cena skupu surowego mleka o standardowych parametrach na miesiąc sierpień wyniosła 107,26 zł/100 kg, odnotowano zatem jej wzrost o 4% w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W skali roku koszt 100 kg surowca spadł o 3%.
Zmiany cen przetworów mleczarskich
Masło Ekstra w blokach osiągnęło aktualnie cenę 1.588,09 zł/100 kg, w ciągu tygodnia doszło więc do jej wzrostu o 4%. Cena masła Ekstra konfekcjonowanego wzrosła o 2% i ustaliła się na poziomie 1.713,35 zł/100 kg. W tym tygodniu o 1% wzrosła też cena mleka odtłuszczonego w proszku, które kupujemy po 762,15 zł/100 kg. Mleko pełne w proszku kosztuje natomiast 1.027,11 zł/100 kg, podrożało zatem o 6%. Zmiany na rynku serów prezentują się następująco: za 100 kg sera Edamskiego płaci się aktualnie 1.355,40 zł, czyli o 2% więcej niż w zeszłym tygodniu. Dla porównania, ser Gouda kosztuje 1.338,80 zł/100 kg, odnotowano zatem wzrost jego ceny o 1%.
Import mleka i produktów mleczarskich
W tym roku importowaliśmy 127.463 t mleka i śmietany niezagęszczonej za cenę 55.717 tys. EUR (242.031 tys. PLN), 7.299 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 24.856 tys. EUR (108.125 tys. PLN) oraz 45.491 t serów i twarogów o łącznej wartości 143.619 tys. EUR (624.228 tys. PLN).
Eksport mleka i produktów mleczarskich
Polski eksport mleka i produktów mlecznych osiągnął w 2016 r. następujące wartości: sprzedaliśmy za granicę 340.958 t mleka i śmietany niezagęszczonej za 139.736 tys. EUR (608.416 tys. PLN), 30.216 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 78.784 tys. EUR (342.778 tys. PLN) oraz 131.445 t serów i twarogów o łącznej wartości 331.369 tys. EUR (1.441.332 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi