Ceny i notowania mleka – 23-29 października 2017 r.
Prezentujemy najnowsze zmiany na rynku mleka – ile płaci się za surowiec w skupach? Jak kształtują się ceny przetworów mleczarskich? Ile produktów mlecznych sprzedajemy za granicę, a ile sprowadzamy? Oto aktualne ceny i notowania mleka z końca października 2017 r.
Zmiany cen skupu mleka
Cena skupu surowego mleka o standardowych parametrach na miesiąc wrzesień wyniosła 143,80 zł/100 kg, odnotowano zatem jej wzrost o 3% w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W skali roku koszt 100 kg surowca wzrósł o 25%.
Zmiany cen przetworów mleczarskich
Masło Ekstra w blokach osiągnęło aktualnie cenę 2.235,26 zł/100 kg, w ciągu tygodnia doszło więc do jej spadku o 4%. Cena masła Ekstra konfekcjonowanego spadła o 4% i ustaliła się na poziomie 2.489,62 zł/100 kg. W tym tygodniu o 3% spadła też cena mleka odtłuszczonego w proszku, które kupujemy po 677,70 zł/100 kg. Mleko pełne w proszku kosztuje natomiast 1.326,46 zł/100 kg, staniało zatem o 1%. Zmiany na rynku serów prezentują się następująco: za 100 kg sera Edamskiego płaci się aktualnie 1.451,86 zł, czyli tyle samo, ile tydzień temu. Dla porównania, ser Gouda kosztuje 1.461,86 zł/100 kg, nie odnotowano zatem zmian jego ceny.
Import mleka i produktów mleczarskich
W tym roku importowaliśmy 137.306 t mleka i śmietany niezagęszczonej za cenę 98.903 tys. EUR (422.454 tys. PLN), 12.763 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 63.333 tys. EUR (270.809 tys. PLN) oraz 60.650 t serów i twarogów o łącznej wartości 213.088 tys. EUR (911.901 tys. PLN).
Eksport mleka i produktów mleczarskich
Polski eksport mleka i produktów mlecznych osiągnął w 2017 r. następujące wartości: sprzedaliśmy za granicę 390.759 t mleka i śmietany niezagęszczonej za 247.086 tys. EUR (1.056.837 tys. PLN), 38.739 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 169.308 tys. EUR (723.470 tys. PLN) oraz 162.900 t serów i twarogów o łącznej wartości 488.072 tys. EUR (2.088.658 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi