Ceny i notowania mleka – 5-11 września 2016 r.
Prezentujemy najnowsze zmiany na rynku mleka – ile płaci się za surowiec w skupach? Jak kształtują się ceny przetworów mleczarskich? Ile produktów mlecznych sprzedajemy za granicę, a ile sprowadzamy? Oto aktualne ceny i notowania mleka z września 2016 r.
Zmiany cen skupu mleka
Cena skupu surowego mleka o standardowych parametrach na miesiąc lipiec wyniosła 102,42 zł/100 kg, odnotowano zatem jej stagnację w porównaniu do poprzedniego miesiąca. W skali roku koszt 100 kg surowca spadł o 8%.
Zmiany cen przetworów mleczarskich
Masło Ekstra w blokach osiągnęło aktualnie cenę 1.486,64 zł/100 kg, w ciągu tygodnia doszło więc do jej wzrostu o 3%. Cena masła Ekstra konfekcjonowanego wzrosła o 2% i ustaliła się na poziomie 1.611,67 zł/100 kg. W tym tygodniu o 1% wzrosła też cena mleka odtłuszczonego w proszku, które kupujemy po 750,44 zł/100 kg. Mleko pełne w proszku kosztuje natomiast 927,91 zł/100 kg, jego cena uległa zatem stagnacji. Zmiany na rynku serów prezentują się następująco: za 100 kg sera Edamskiego płaci się aktualnie 1.298,79 zł, czyli tyle samo, ile tydzień temu. Dla porównania, ser Gouda kosztuje 1.292,40 zł/100 kg, nie odnotowano zatem zmian jego ceny.
Import mleka i produktów mleczarskich
W tym roku importowaliśmy 99.590 t mleka i śmietany niezagęszczonej za cenę 41.308 tys. EUR (178.800 tys. PLN), 5.665 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 19.284 tys. EUR (83.660 tys. PLN) oraz 38.302 t serów i twarogów o łącznej wartości 121.480 tys. EUR (527.055 tys. PLN).
Eksport mleka i produktów mleczarskich
Polski eksport mleka i produktów mlecznych osiągnął w 2016 r. następujące wartości: sprzedaliśmy za granicę 291.473 t mleka i śmietany niezagęszczonej za 117.156 tys. EUR (509.299 tys. PLN), 26.689 t masła i innych tłuszczy pozyskiwanych z mleka za 69.499 tys. EUR (302.045 tys. PLN) oraz 113.091 t serów i twarogów o łącznej wartości 286.182 tys. EUR (1.242.949 tys. PLN).
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi