Ceny i notowania wieprzowiny – 31 maja – 6 czerwca 2021 r.

Jak kształtują się ceny żywca, półtusz i produktów wieprzowych na polskim rynku? Po ile kupowano w tym tygodniu prosięta? Prezentujemy najnowsze ceny i notowania polskiej wieprzowiny z przełomu maja i czerwca 2021 r.

Ceny żywca (bez VAT)

Obecnie, według danych z 06.06.2021, cena żywca wieprzowego kształtuje się na poziomie 5,55 zł/kg (region północny), 5,59 zł/kg (region środkowo-wschodni), 5,50 zł/kg (region południowo-wschodni) i 5,52 zł/kg (region zachodni).

Ceny skupu półtusz wieprzowych (bez VAT)

Średnie ceny skupu półtusz według skali SEUROP  wyniosły w tym tygodniu odpowiednio (według cen masy poubojowej ciepłej): dla klasy S: 7.236 zł/t (tygodniowy spadek o 1%), dla klasy E: 7.135 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy U: 6.785 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy R: 6.454 zł/t (tygodniowy spadek o 2%), dla klasy O: 5.673 zł/t (tygodniowy spadek o 3%), a dla klasy P: 5.739 zł/t (brak zmian w stosunku do zeszłego tygodnia).

Ceny sprzedaży półtusz i produktów wieprzowych

06.06.2021 średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce spadła o 1% w porównaniu do minionego tygodnia i osiągnęła 8.066 zł/t. Schab środkowy z kością producenci sprzedawali średnio po 12.672 zł/t, czyli o 10% drożej niż w zeszłym tygodniu. Szynka gotowana kosztowała tyle samo, co 06.06.2021, czyli 19.714 zł/t. Za łopatkę wieprzową płaciliśmy z kolei tyle samo, co w minionym tygodniu, czyli 11.328 zł/t.

Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kategorie
Wieprzowina

Ogłoszenia

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki