Ceny i notowania wołowiny – 21 grudnia 2015 r. – 3 stycznia 2016 r.
Przedstawiamy najnowsze notowania bydła rzeźnego, cieląt i młodego bydła opasowego. Jak zmieniają się ceny wołowiny na polskim rynku? Jaką wartość osiągnął już polski import i eksport mięsa wołowego? Oto ceny i notowania wołowiny z przełomu grudnia 2015 r. i stycznia 2016 r.
Ceny bydła rzeźnego w polskich ubojniach
2016/01/03 średnia cena bydła rzeźnego w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,26 zł/kg według wagi żywej, 12.338 zł/t według masy poubojowej ciepłej i 12.584 zł/t według masy poubojowej schłodzonej. W ciągu tygodnia wartość ceny bydła według masy poubojowej schłodzonej wzrosła o 3%, w porównaniu do minionego roku natomiast – wzrosła o 2%.
Ceny sprzedaży ćwierci i elementów mięsa wołowego
Ćwierci z buhajków poddanych ubojowi przed 2. rokiem życia w ciągu tygodnia kosztują tyle samo, co w zeszłym tygodniu, czyli 12.925 zł/t. Dla porównania, koszt ćwierci z krów rzeźnych zmalał o 2% i wynosi obecnie 9.341 zł/t.
Ceny zakupu żywych cieląt i bydła opasowego
Byczki typu mięsnego w wieku od 8 dni do 4 tygodni kupowano 2016/01/03 po 755,99 zł/szt., a więc o 2% drożej niż w zeszłym tygodniu. Byczki typu mlecznego z kolei podrożały o 19% i kosztują obecnie 613,23 zł/szt. Zmianom uległy również koszty zakupu bydła opasowego w wieku 6-12 miesięcy, które w ciągu tygodnia spadły o 3% i wynoszą 10,06 zł/kg wagi żywej.
Eksport bydła i wołowiny
W tym roku sprzedaliśmy za granicę 122.605 sztuk bydła żywego o łącznej wartości 44.527 tys. EUR. Eksportowaliśmy również 235.314 ton wołowiny świeżej o wartości 778.365 tys. EUR i 65.500 ton mrożonej o wartości 209.615 tys. EUR.
Import bydła i wołowiny
Do Polski sprowadzono w 2015 r. już 107.494 sztuk bydła żywego za cenę 53.568 tys. EUR. Kupiliśmy też 13.749 ton wołowiny świeżej lub schłodzonej o wartości 35.621 tys. EUR i 4.369 ton surowca zamrożonego o wartości 13.399 tys. EUR.
Źródło: biuletyn informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi