Poniżej prezentujemy opis i ciekawostki na temat rośliny: Pszeniec różowy . Z opisu dowiesz się wszystkiego na temat występowania, uprawy, właściwości i pielęgnacji prezentowanej rośliny.
Nazwa łacińska:
Melampyrum arvense
Rodzina:
zarazowate - Orobanchaceae
Kolor kwiatu:
purpurowo-żółty
Liście:
lancetowate
Forma kwiatu:
kwiaty grzbieciste
Charakterystyka:
pszeniec różowy wytwarza wyprostowaną łodygę pokrytą krótkimi włoskami, może ona być zarówno rozgałęziona, jak i pojedyncza. Na całej jej długości wyrastają lancetowate, siedzące liście różniące się wyglądem. Liście położone w górnej części mają ząbkowane krawędzie, natomiast dolne są całobrzegie. Wszystkie są w lekko różowym odcieniu, a ich spodnia strona jest owłosiona. Na początku kwietnia pojawiają się grzbieciste, różowe kwiaty zebrane w luźny kłosokształtny kwiatostan umieszczony na szczycie łodygi. Korona kwiatowa ma biały pierścień poniżej warg. Tak samo jak kielich jest gęsto owłosiona. Po przekwitnięciu roślina zawiązuje spłaszczone torebki wypełnione nasionami.
Gleba:
wapienna, gliniasta
Forma życiowa:
roślina jednoroczna, zrosłopłatkowa
Roślina lecznicza:
nie
Roślina trująca:
tak
Roślina chroniona:
nie
Występowanie:
łany zbóż, przydroża, suche murawy, zarośla
Okres kwitnienia:
od czerwca do sierpnia
Wysokość:
od 15 do 50 cm
Właściwości:
roślina jest półpasożytem – substancje odżywcze i wodę czerpie z korzeni innych roślin. Jej nasiona są trujące i szczególnie niebezpieczne, gdy dostaną się do ziaren zbóż.